1.243 meldingen van ernstige streptokokkeninfectie

Sinds 2022 neemt het aantal kinderen en volwassenen met groep A-streptokokken toe. Het was even stil, maar sinds komt komen er flink wat meldingen binnen. Infectie met deze groep streptokokken komt regelmatig voor, maar verloopt meestal onschuldig. De invasieve GAS-infecties die binnen groep A voorkomen, kunnen ernstig verlopen. Deze streptokok staat bekend als de vleesetende bacterie, die in weefsels, de bloedbaan, longen, hersenvliezen of gewrichten kunnen gaan zitten. 42 jonge kinderen in Nederland werden hier vorig jaar ernstig ziek door en negen kwamen te overlijden. Dit melden De Stentor en Tubantia.

De 34-jarige Kevin van Halm is één van de recente slachtoffers. Hij verloor vingers, zijn beide benen en kreeg een tijdelijke stoma. Het begon met een wondje in zijn darm, waar hij een infectie kreeg. De wondjes op zijn vingers door een broodmes of puppy’s begonnen afgelopen zomer allemaal te ontsteken. De huisarts wilde afwachten, maar steeds ergere pijnen brachten hem op de spoedeisende hulp. Daar raakte hij al snel in een coma en concludeerden de artsen dat hij streptokokken A had, de invasieve variant.

Coronamaatregelen

Het RIVM vermoedt dat de toename van het aantal mensen met streptokokken komt door corona en dat mensen hierdoor vatbaarder zijn voor de bacterie. “Dit kan komen doordat mensen de afgelopen jaren door de coronamaatregelen minder in aanraking kwamen met virussen en bacteriën.” Veel mensen hebben de bacterie in hun neus- of keelholte of op de huid, maar worden er niet ziek van. De groep A-streptokokken zijn overdraagbaar door hoesten, niezen of praten. Is iemand besmet, dan kan dat ook via de handen op speelgoed, bestek, servies of eten terechtkomen.

Tijdig ingrijpen kan erger voorkomen. Lees hier wat streptokokken precies is en hoe iemand ertegen behandeld kan worden.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky