Nieuw onderzoek van TNO in opdracht van KWF Kankerbestrijding toont aan dat een derde van de kankergevallen in Nederland veroorzaakt wordt door een ongezonde leefstijl en leefomgeving. Door het makkelijker te maken voor mensen om niet te roken, gezond te eten en de geldende zonadviezen te volgen, kunnen ieder jaar ongeveer 40.000 gevallen van kanker voorkomen worden. Dit meldt KWF Kankerbestrijding.
De grootste veroorzaker van kanker in Nederland is nog altijd de sigaret. 16 procent van de jaarlijkse diagnoses komt door roken. Maar ook blootstelling aan zon en ongezonde voeding zijn tegenwoordig belangrijke oorzaken van kanker. Jaarlijks krijgen 6.374 mensen per jaar te horen dat ze huidkanker hebben en net iets meer mensen krijgen de diagnose door ongezonde voeding (te weinig fruit, groenten en voedingsvezels en te veel bewerkt vlees).
Risicofactoren effectief aanpakken
Op een derde van alle kankergevallen heeft de mens zelf invloed, is de constatering. “Een aanzienlijk deel. Als we deze resultaten serieus nemen en de risicofactoren effectief aanpakken met gericht preventiebeleid, kan dat op jaarbasis tot 40.000 kankerdiagnoses schelen.”
Op 17 november wordt de Nederlandse Kanker Agenda gelanceerd, een samenwerking van KWF met andere partners waarin nationale prioriteiten zijn gesteld om de impact van kanker op de samenleving terug te dringen.
Door: Nationale Zorggids