Normal_tiktok

Op TikTok en Instagram gaan er tal van hypes en lifehacks rond die het leven van mensen zogenaamd beter moeten maken. Zo vullen TikTokkers hun lippen zelf met hyaluronzuur, roepen influencers dat mensen zich niet moeten insmeren met zonnebrandcrème en geen zonnebril nodig hebben, en dat natuurlijke anticonceptie dé oplossing is. Maar is het wel zo wijs om naar al deze adviezen te luisteren? Experts vinden van niet. Dit meldt de Telegraaf.

Bekende Nederlanders als Arie Boomsma delen graag over hun methode voor gezondheidsvoordelen tijdens het slapen: mondtape. Dit zou diverse voordelen moeten opleveren, wat op papier klopt. Maar volgens KNO-arts Erich Voight kan je mond dichttapen ook gevaarlijk zijn. In je slaap is het noodzakelijk om diep in en uit te ademen. De kooldioxide die in het lichaam opbouwt, moet eruit. Dit is de reden waarom de mens gaapt en diep in- en uitademt. “Ook is er verstikkingsgevaar wanneer je niet goed door je neus kunt ademen of wanneer je het stuk tape in je keel krijgt.” De arts adviseert mensen om te onderzoeken waarom ze door hun neus ademen. Door dat op te lossen, verbetert ook de nachtrust.

Natuurlijke anticonceptie versus hormonale anticonceptie

Er is sinds enige tijd een beweging gaande die afscheid neemt van hormonale anticonceptie. Voelt een vrouw zich daar niet prettig bij of merkt ze vervelende bijwerkingen, dan kan dat inderdaad de oplossing zijn. Maar de oplossing van diverse influencers om dagelijks op hetzelfde tijdstip de lichaamstemperatuur te meten en dit bij te houden in een app, is volgens gynaecoloog-endocrinoloog Angelique Goverde alleen handig voor vrouwen die een kinderwens hebben. Sperma blijft vaak langer in het lichaam dan gedacht en de cyclus van de vrouw is niet altijd hetzelfde. De dag van ovulatie kan verschuiven. De temperatuurmethode kan betrouwbaar zijn, maar bij verkeerd gebruik is de betrouwbaarheid al snel 80 procent. De pil heeft een betrouwbaarheid van 99 procent bij trouw gebruik. Dit geldt ook voor hormoon- en koperspiralen. Het advies bij gebruik van (natuurlijke) anticonceptie luidt altijd: raadpleeg je huisarts.

Anti-zonnebrand

KWF en het Radboudumc spraken zich onlangs uit over influencers die hun volgers adviseren om hun zonnebrandcrème en zonnebril achterwege te laten. Het klopt dat het lichaam vitamine D nodig heeft en dat daarvoor zon nodig is, maar volgens KWF is een kwartiertje zon met de handen, nek en het gezicht meer dan genoeg. Verbrand je veel, dan neemt het risico op huidkanker bovendien toe.

Het Radboudumc vindt het belangrijk dat mensen weten dat ultraviolette straling van de zon de ogen kan beschadigen. Hoewel dit niet direct voor problemen hoeft te zorgen, kan het op latere leeftijd leiden tot oogziektes.

Zelfdiagnose

Er gaan tal van filmpjes rond op TikTok en Instagram over autisme en ADHD. Deze video’s kunnen leiden tot zelfdiagnose, terwijl dat lang niet altijd hoeft te kloppen. Veel ‘symptomen’ van ADHD zijn niet direct aan de aandoening te koppelen. Zo kunnen mensen zonder ADHD ook vergeetachtig zijn, dagdromen of een slechte focus hebben. Iemand die zich door zijn of haar symptomen belemmert voelt in het dagelijks leven, kan hiervoor het beste contact opnemen met de huisarts.

Lipfillers

Op TikTok zetten mensen zelf de naald in hun lippen om er vervolgens hyaluronzuur in te spuiten. Ze leggen hun volgers uit hoe zij dat ook zelf kunnen doen. Fijn, want het bespaart veel geld. Een behandeling in Nederland kost al gauw 415 euro. Maar als het aan specialist Asha Chhaya ligt, doen mensen dit vooral niet. Ze komt regelmatig patiënten tegen bij wie het lastig is om de lippen mooi op te vullen. En mislukte DIY-lippen leveren vreemd gevormde lippen op. Uiteindelijk zijn mensen dus meer geld kwijt én hebben ze niet het gewenste uiterlijk.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky