Normal_pexels-ivan-samkov-6436285__1_

Uit onderzoek bij bijna 400.000 Nederlanders met een beroerte blijkt dat kanker mogelijk een rol speelt bij jonge mensen die getroffen werden door een beroerte. Dit is in vergelijking met jonge mensen die geen herseninfarct hebben gehad. Dit meldt het Radboudumc.

In Nederland krijgen per jaar ongeveer drieduizend Nederlanders jonger dan vijftig jaar een beroerte. Volgens het onderzoek is er in deze groep een verband met kanker. In eerste instantie dachten onderzoekers dat hart- en vaatziekten de grootste doodsoorzaak zou zijn, maar toch overleden de meeste patiënten uiteindelijk aan kanker.

Kanker diagnose

Tussen 1995 en 2018 werd er data verzameld van bijna 400.000 Nederlanders die in deze periode een beroerte kregen en hoeveel hiervan daarna behandeld werden voor kanker. Uit een vergelijking bleek dat bij patiënten jonger dan vijftig jaar met een herseninfarct het aantal kankerdiagnoses in het jaar erna tweeëneenhalf keer hoger was, terwijl bij jonge patiënten met een hersenbloeding dit zelfs vijf keer hoger was.

Volgens de onderzoekers is het waarschijnlijk dat de kanker al aanwezig was toen patiënten een beroerte kregen, maar dat dit nog niet gediagnosticeerd was. Deze gevallen gingen vooral om longkanker en bloedkanker, waarbij onderzoekers denken dat de bloedstolling een grote rol speelt. Kanker activeert namelijk de stolling, wat weer kan leiden tot bloedproppen of schade aan bloedvaten.

Door: Nationale Zorggids