Normal_buik

Ieder jaar in mei is het coeliakiemaand. Coeliakie - een auto-immuunziekte waar nog geen behandeling voor is – wordt vaak verkeerd uitgesproken, misschien omdat nog lang niet iedereen weet wat coeliakie (seu-li-a-kie) is. 

Naar schatting zijn er zo’n 140.000 Nederlanders die niet weten dat ze coeliakie hebben. De auto-immuunziekte zorgt ervoor dat gluten in voedsel niet goed worden verwerkt in het lichaam, wat verschillende klachten veroorzaakt, waaronder schade aan de dunne darm.

Glutenvrij dieet

De enige oplossing om van klachten af te komen, of ze in ieder geval flink tegen te gaan, is een glutenvrij dieet. Iemand met coeliakie moet direct én indirect contact met gluten zoveel mogelijk vermijden. Een strikt dieet kan iemand echter helemaal van de klachten afhelpen. Dit betekent ook dat zoenen met iemand die net gluten heeft gegeten niet meer kan. En voorzichtigheid is geboden voor iemand die glutenvrij moet leven en met vrienden naar de patatboer gaat.

Bekendheid en onderzoek naar coeliakie

Het doel van Coeliakiemaand is om ieder geval meer bekendheid te geven aan de ziekte en het glutenvrije dieet. Stichting Coeliakiemaand wil dat er meer onderzoek komt naar de ziekte, zodat er wellicht in de toekomst wel iets te doen is  tegen coeliakie.

Verwarring over verschillende termen

Coeliakie, ofwel glutenintolerantie, is niet hetzelfde als glutensensitiviteit of tarweallergie. Maar vaak worden de termen wel met elkaar verward. Iemand die intolerant is voor gluten, kan tarwe, rogge, gerst, spelt én kamut niet verdragen. Gluten zitten in vele voedingsmiddelen zoals brood, pasta, chocolade, soep, bier en muesli. Gluten zitten ook in sauzen, soepen, snoep, chips en bier. Mensen met een glutenintolerantie moeten dus heel voorzichtig zijn.

Coeliakie scoort hoog in de lijst van vaak gemiste diagnoses. Dat de ziekte vaak over het hoofd wordt gezien, komt door de ‘vage’ klachten die vaak gepaard gaan met de aandoening. Niet-gediagnosticeerde diagnose kan tot ernstige klachten leiden zoals botontkalking, miskramen en uiteindelijk ook darmkanker.

Combinatie met andere ziektes

Wie coeliakie heeft, blijkt soms ook last te hebben van een lactose-intolerantie of botontkalking. Ook komt het geregeld voor dat iemand met glutenintolerantie diabetes heeft, of een huidaandoening genaamd Dematitis Herpetiformis (ziekte van Dühring).

Een glutenintolerantie is gemakkelijk vast te stellen met een bloedtest. Een bloedtest geeft geen 100 procent zekerheid, dus als de test een indicatie geeft wordt iemand doorverwezen naar een MDL-arts of internist die een biopt van de dunne darm zal afnemen.

Door: Nationale Zorggids