Maasziekenhuis Pantein stevent voorlopig niet meer af op een faillissement. Het ziekenhuis krijgt geld van het ministerie van Volksgezondheid, zorgverzekeraar VGZ en huisbank Rabo. Maar hiervoor moet een deel van de zorg gereorganiseerd worden. Hier is onlangs een meerjarenovereenkomst voor gesloten met zorgverzekeraars. Dit meldt NOS.
Het was al bekend dat het Maasziekenhuis een deel van de laagcomplexe zorg van Radboudumc overneemt. Al werkt het Maartenskliniek al samen met het Maasziekenhuis, zal deze samenwerking de komende tijd intensiever worden. Zo gaan kinderorthopeden van de kliniek spreekuren houden in het ziekenhuis in Boxmeer met als doel een landelijk expertisecentrum voor kinderorthopedie.
Zorg thuis
Zorg thuis is ook één van de veranderingen die de komende tijd gaat plaatsvinden. Zorg die niet in het ziekenhuis thuishoort, verhuist naar de patiënt thuis. “Zo’n aanpak past in de trend om meer zorg in de eerste lijn te geven, bij de huisarts of bij mensen thuis. Daarmee graaft het ziekenhuis natuurlijk een beetje zijn eigen graf”, zegt zorgeconoom Wim Groot.
Een sluiting van dit ziekenhuis zou grote gevolgen hebben voor de regio. Bevallende vrouwen zouden niet meer tijdig geholpen kunnen worden en mensen die spoedeisende zorg nodig hebben ook niet.
Door: Nationale Zorggids