Normal_slapen__bed__slaap__nachtrust

Van de volwassenen is ongeveer de helft te zwaar en dat is een probleem. Maar het echte probleem is vooral dat mensen hun heil zoeken in een dieet, maar dat dit eigenlijk niet veel zin heeft. Dat concludeert professor Liesbeth van Rossum van het Erasmus MC. Het gaat niet alleen om beweging en eten, maar ook om stress en slaapgebrek. Wie overgewicht heeft, zou meer baat hebben bij een persoonlijke behandeling. Dit meldt RTL Nieuws. 

Het eten van gezonde voeding en voldoende beweging speelt natuurlijk een rol bij afvallen. Maar wat mensen volgens Van Rossum niet genoeg beseffen, is dat stress en slaapproblemen ook zeker voor overgewicht kunnen zorgen. Of dat het mensen die te zwaar zijn, het erg moeilijk kan maken om het gewicht kwijt te raken. Zij zou daarom willen dat er meer aandacht is voor deze twee problemen bij behandeling van overgewicht.

Cortisol

Hier is al aandacht voor bij de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) die sinds dit jaar in het basispakket zit. Maar toch zijn veel mensen nog niet op de hoogte van andere factoren van gewichtstoename. Zo zou chronische stress er voor zorgen dat het stresshormoon cortisol in het lichaam als reactie wordt omgezet in buikvet. “Stress zorgt er ook voor dat je zin krijgt om te snacken.”

Hongerhormonen

Ook zou er niet genoeg gedacht worden aan de invloed van slaapgebrek. Wie niet voldoende slaapt en rust, maakt meer hongerhormonen aan. Dit zorgt er voor dat je stofwisseling van slag raakt en bovendien zorgt het voor meer trek. Het is daarom goed om te kijken naar meerdere factoren wanneer iemand met overgewicht wil afvallen. Persoonlijke afstemming is in die gevallen belangrijk. “Heeft iemand een prednisonkuur terwijl diegene volstrekt gezond leeft?” Dan heeft enkel gezond eten volgens de professor niet veel nut.

Stofwisseling activeren

Wat wel werkt, is om de stofwisseling te activeren. Dit kan bijvoorbeeld door meer aandacht te geven aan een goede nachtrust en minder stress. Ook meer tijd in de kou doorbrengen heeft een positief effect op de ververbranding. Je kunt daarom rustig zonder sjaal of jas even naar buiten toe, of de kachel een beetje lager zetten. “Dan worden de bruine vetcellen in ons lichaam, ons ‘gunstige’ vet, geactiveerd en die zetten calorieën om in warmte.

Door: Nationale Zorggids