‘Prijsdaling biologisch medicijn Humira maakt patiënten op termijn kwetsbaar’
Fabrikant AbbVie van het reumamedicijn Humira gaat op het middel een korting van 80 procent geven. ReumaNederland vindt dit op de korte termijn goed nieuws voor patiënten. Bovendien verlaagt het de zorgkosten. Maar de stichting denkt ook dat het een groot risico is voor de beschikbaarheid van biologische medicijnen op de lange termijn. De prijsdaling kan er namelijk toe leiden dat er maar één aanbieder op de markt blijft, wat de kwetsbaarheid vergroot. Zo kunnen er namelijk tekorten ontstaan als de farmaceut niet kan leveren of een andere markt vindt waar meer geld wordt betaald voor het medicijn. Dit meldt ReumaNederland.
Korting prijst concurrenten uit de markt
De prijsdaling levert in eerste instantie een grote kostenbesparing van zo’n 180 miljoen euro op. Humira is een biologisch medicijn dat door mensen met ontstekingsreuma gebruikt wordt. Van Humira is sinds oktober 2018 het patent verlopen. Dit betekent dat andere farmaceuten dit middel ook op de markt kunnen brengen als biosimilar, een nagemaakte versie van het origineel. Vijf grote farmaceuten hebben een biosimilar ontwikkeld. AbbVie wil met de prijsdaling het marktaandeel op peil houden, zegt ReumaNederland. Dit is ook het vermoeden van verzekeraar VGZ en Biosimilars Nederland.
Biologische geneesmiddelen in Nederland
Veel mensen met een vorm van reuma hebben in de afgelopen jaren hun klachten sterk zien verminderen door het gebruik van biologische medicijnen. Het zijn dan ook zeer belangrijke middelen voor mensen met ontstekingsreuma. In Nederland wordt in totaal rond de 215 miljoen euro uitgegeven aan Humira. Het staat hiermee op nummer één in de ranglijst Dure Geneesmiddelen waaraan in Nederland het meest wordt uitgegeven in 2016.
Door: Redactie Nationale Zorggids