Normal_geld_rekenmachine_belasting

Nederlandse ziekenhuizen moeten steeds meer schadeclaims betalen. In 2007 waren ze nog 9.4 miljoen euro kwijt, maar in 2016 liep dat bedrag op naar 43,2 miljoen. Het aantal schadeclaims nam niet alleen toe, maar ook de bijkomende bedragen. Zo moest één ziekenhuis in 2016 een bedrag van 1,9 miljoen euro betalen voor één claim. Het aantal schadeclaims neemt evenredig toe met de toenemende zorgvraag. Dat meldt de Volkskrant. 

Désirée Kleman onderzocht de schadeclaims in tien jaar tijd en vindt de stijging van het aantal claims meevallen. Er zijn een paar claims die eruit springen en daardoor is het bedrag zo immens gegroeid in 2016. Dit heeft volgens Ageeth Bakker, directievoorzitter van verzekeringsfonds Centramed te maken met de hoge eigen bijdragen die patiënten moeten betalen, waardoor de te claimen zorgkosten bij een calamiteit of incident ook stijgen.

“We zijn een onderlinge waarborgmaatschappij, de claims die wij uitkeren komt uit het budget van ziekenhuizen, dat is publiek geld”, zegt legt Bakker uit. Centramed moet daarom voorafgaand aan iedere claim goede ethische en morele afwegingen maken. De ontstane schade moet uiteraard vergoed worden, maar het is ook belangrijk om in te zetten op kostenbeheersing. “Gaat die ene ton naar één patiënt, of betalen we er verpleegkundigen in het ziekenhuis van?”

Hoge claims lijken steeds hoger te worden, afhankelijk van de situatie en mede door de buitengerechtelijke kosten die toenemen. In 2017 moest Centramed een bedrag van een paar miljoen overmaken naar een gedupeerde. Hoewel Bakker het nog geen Amerikaanse toestand wil noemen, neigen we wel die kant op. Artsen moeten hun werk kunnen blijven doen en daarmee moet hun aansprakelijkheidsverzekering betaalbaar blijven. 

Door: Redactie Nationale Zorggids