Normal_oog

Ziekenhuizen in Noord-Nederland hebben een langdurig tekort aan oogartsen. Door dit tekort lopen de wachttijden op. Patiënten die een staaroperatie nodig hebben moeten soms wel een half jaar wachten, of langer. Zorgverzekeraar Menzis start op diverse locaties een pilot om het probleem op te lossen. Dat meldt het Dagblad van het Noorden.

Het tekort ontstaat enerzijds door het toenemende aantal ouderen die met der jaren steeds meer last krijgen van oogziektes. Anderzijds willen oogartsen niet in het noorden van Nederland werken. De meeste van hen vertrekken naar het westen van het land.

Zorgverzekeraar Menzis herkent het probleem, maar ziet dat niet alleen Noord-Nederland een tekort heeft. Ook Twente kampt al jaren met een tekort aan oogartsen. De zorgverzekeraar is daar een pilot gestart waarbij patiënten eerst naar een optometrist worden gestuurd alvorens hun huisarts hen naar een oogarts doorverwijst. Een optometrist onderzoekt de gezondheid van ogen om eventuele oogafwijkingen en oogziektes op te sporen, en bekijkt of een oogarts nodig is.

Patiënten in Twente hebben dankzij deze aanpak minder aanspraak hoeven maken op hun eigen risico en bovendien is meer dan de helft al geholpen door een afspraak met de optometrist. Menzis voert een andere proef uit in een ziekenhuis in Gelderland, waar een specialist ouderengeneeskunde deels de rol van oogarts op zich neemt. De zorgverzekeraar bekijkt samen met de Groningse ziekenhuizen of een dergelijke aanpak nodig is. 

Door: Redactie Nationale Zorggids