Logo_bernhoven_ziekenhuis_logo

Ziekenhuis Bernhoven in Uden werkt samen met zorgverzekeraars CZ en VGZ aan het betaalbaar houden van de ziekenhuiszorg. Dit doen zij door kleinere behandelingen door een huisarts te laten doen, waar de vergoedingen veel lager zijn. Het voordeel is hiervan dat patiënten hun eigen risico niet hoeven aan te spreken, en dat de zorgkosten in zijn geheel lager worden. Dit meldt NOS.

Het gaat alleen om bepaalde behandelingen die nu worden doorgeschoven naar de huisarts. Hart- en vaatpatiënten komen jaarlijks op controle bij hun huisarts, in plaats van de cardioloog. Ook patiënten met chronische diabetes, reuma en COPD worden vaker door hun eigen huisarts onderzocht. Omdat de tarieven voor huisartsen veel lager zijn, is het uiteindelijk goedkoper ook al ziet de huisarts meer patiënten. En patiënten hoeven minder ver te reizen en hoeven geen eigen risico te betalen.

Daarnaast worden patiënten steeds beter geïnformeerd over hun behandeling. Bij een operatie voor een liesbreuk worden patiënten bijvoorbeeld nadrukkelijk op de hoogte gesteld van de nadelen van een operatie. Hierdoor ziet een deel van de patiënten af van de ingreep, wat leidt tot lagere kosten. Een operatie kan voor sommige patiënten meer pijn opleveren dan dat de liesbreuk geeft.

Ziekenhuis Bernhoven is niet de enige die probeert de zorg beter in te richten. De Rivas Zorggroep in Gorinchem en het Radboudumc in Nijmegen werken aan vergelijkbare projecten. Zij zijn daarom door zorgverzekeraar VGZ uitgeroepen tot ‘proeftuin’, waar andere zorgaanbieders door geïnspireerd kunnen worden.

Door: Redactie Nationale Zorggids