Diverse voetbalclubs hebben naar aanleiding van de berichtgeving van NOS laten weten voorlopig niet meer op kunstgras te voetballen. Bijna alle kunstgrasvelden met rubbergranulaat die tot nu toe zijn onderzocht bevatten te veel kankerverwekkende stoffen. Bandenbranchevereniging VACO blijft echter volhouden dat de kunstgraskorrels niet schadelijk zijn voor de gezondheid. Dat melden de Volkskrant en Trouw.
Clubs in onder andere Zwijndrecht en Valkenswaard nemen het zekere voor het onzekere, en verbieden hun leden om te spelen op kunstgras. De clubs ontvingen de resultaten van het onderzoek en schrokken zich rot. Bij ZVV Pelikaan in Zwijndrecht bevat het kunstgras negen keer de norm benzo(a)antraceen en acht keer de norm chryseen.
Voorzitter Jacques van Gerven van SV Valkenswaard wil zo snel mogelijk een ander kunstgrasveld. “Ze concluderen dat er geen acuut gevaar is voor de volksgezondheid valt te verwachten. Ik weet ook wel dat er geen tien spelers dood neervallen als je ze op kunstgras laat spelen. Maar wat zijn de gevolgen voor de gezondheid op lange termijn? Dat kan niemand me vertellen”, zegt Van Gerven.
De bandenbranche blijft ondertussen stug volhouden dat het rubbergranulaat niet gevaarlijk is en voldoet aan de norm. De gevonden concentraties noemt de bandenbranche dan ook laag. De stoffen die zijn gevonden zouden volgens hen in het rubber zitten en kan niet zomaar vrij komen. Nederland is in afwachting van het RIVM. Die moet beoordelen welke gezondheidsrisico’s het rubbergranulaat met zich meebrengt. Naar verwachting komt het RIVM nog voor de kerst met de eerste resultaten.
Door: Redactie Nationale Zorggids