Onderzoeksbureau IndusTox is het niet eens met kritiek op een onderzoek dat het bedrijf uitvoerde naar kunstgrasvelden met rubberkorrels. De organisatie zegt niet te zijn gevraagd om een toelichting voorafgaand aan een kritische uitzending van onderzoeksprogramma Zembla eerder deze week.
"Zembla heeft bij IndusTox niet geïnformeerd, noch vragen gesteld of de kans gegeven om een toelichting te geven'', aldus het bedrijf, dat urineonderzoek uitvoerde onder zeven voetballers. "Het ging om een eerste onderzoek dat qua omvang beperkt was door een gelimiteerd onderzoeksbudget.''
IndusTox ontkent ook dat bij het onderzoek is gesjoemeld door urinemonsters weg te laten. "Wel waren enkele urinemonsters dusdanig verdund of geconcentreerd dat de uitscheiding niet meer normaal verliep; dergelijke monsters zijn daarom niet meegenomen.''
In de uitzending van Zembla kwamen wetenschappers aan het woord die gaten schoten in het onderzoek. Zij sloten niet uit dat het zogeheten rubbergranulaat wel degelijk kankerverwekkende stoffen bevat, terwijl uit het door Zembla aangehaalde onderzoek bleek dat sporters op kunstgrasvelden niet aan dergelijke stoffen werden blootgesteld.
De uitzending leidde tot veel ophef. Minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) inmiddels opdracht gegeven opnieuw te onderzoeken of de rubberkorrels op kunstgrasvelden de gezondheid kunnen schaden. De European Chemical Agency gaat bovendien in opdracht van de Europese Commissie onderzoek doen naar de risico's van deze rubberkorrels. In een reactie van het RIVM vorige week stond dat er voor nu nog geen aanleiding is om te stoppen met sporten op kunstgrasvelden.
Het volksgezondheidsinstituut raadt het ouders aan hun kinderen te laten douchen na afloop van de wedstrijd. Verder is het af te raden om te spelen met de rubberkorrels op de kunstgrasvelden. Maandag is er een overleg over de bevindingen van Zembla tussen het RIVM, de KNVB en de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG).
Door: ANP en Redactie Nationale Zorggids