Ongeveer één op de vijf zorginstellingen in ons land verkeert in financiële problemen. Dat blijkt uit meer dan duizend jaarverslagen van zorginstellingen die accountantskantoor EY onderzocht. Vooral in de jeugdzorg en geestelijke gezondheidszorg (GGZ) spelen problemen, die ernstige vormen beginnen aan te nemen. Dit meldt RTL Nieuws.
Volgens accountantskantoor EY komen de problemen vooral door de overheveling van zorgtaken naar de gemeente. Er is minder budget beschikbaar en zorginstellingen schrijven steeds vaker rode cijfers. Dit geeft de instellingen ook geen kans om een buffer op te bouwen, om het gat in budgetten op de lange termijn op te kunnen vangen.
Het aantal faillissementen neemt toe, waardoor de kwaliteit van de zorg en het behoud van banen in het gedrang komen. Soms kan een instelling overgenomen worden na een faillissement, maar dan vaak in kleinere vorm. “De tak die geen winst maakte, wordt afgestoten. Dan verlies je dus banen”, zegt Rob Leensen, account bij EY. Volgens het accountantskantoor doen academische ziekenhuizen het overigens wel goed.
Door: Redactie Nationale Zorggids