Normal_hersenen_tumor_brein_

Onderzoekers van VUmc hebben een subsidie van 500.000 euro ontvangen voor innovatief onderzoek naar het ‘doorbreken’ van de bloed-hersenbarrière om medicijnen beter te laten doordringen in hersentumoren bij kinderen. Technologiestichting STW en het KWF gaven deze subsidie in het kader van het ‘Technology for Oncology’-project. Onderzoekers van zowel het VUmc als de Universiteit Twente en UMC Utrecht onderzoeken of het mogelijk is via geluidstrillingen de bloed-hersenbarrière te openen voor chemotherapie. Dit meldt Vumc.

De meeste sterfte door kanker bij kinderen wordt veroorzaakt door hersentumoren. Ondanks goede effectiviteit in het laboratorium, werkt chemotherapie bij patiënten maar zeer beperkt. Dit komt doordat de bloed-hersenbarrière - bedoeld om de hersenen te beschermen tegen gevaarlijke stoffen - de chemo slecht doorlaat. Hierdoor komt in de tumor maar weinig medicatie aan. In dit project wordt met ultrasone geluidsgolven de bloed-hersenbarrière tijdelijk ‘opengetrild’, waardoor chemotherapie beter de tumor bereikt. Door deze techniek te combineren met effectieve medicatie verpakt in aangepaste ‘vetbolletjes’ wordt gekeken of nog meer van deze middelen over de bloed-hersenbarrière komen.
 
Dit project beoogt eerst in diermodellen deze innovatieve technologieën te vertalen naar een betere behandeling voor kinderen met bepaalde typen hersentumoren. Zonder eerdere grote subsidies van patiënten-/oudervereniging Stichting Semmy zou dit onderzoek niet mogelijk zijn geweest. Hiermee kon al veel vooronderzoek gedaan worden naar werkzame chemotherapie.
 
© Nationale Zorggids