Wie diabetes type 2 heeft, zou beter een maagverkleining kunnen ondergaan dan jaren medicijnen nemen. Tientallen wetenschappers pleiten in Diabetes Journals voor een standaard maagverkleining voor diabetespatiënten met obesitas. Het zou binnen enkele dagen al effect kunnen hebben op de bloedwaarden en daarnaast pakt het ook hoge bloeddruk en hoog cholesterol aan. Dit meldt RTL Nieuws.
Veel artsen en internisten zijn niet bekend met de maagoperatie als behandeling van diabetespatiënten met obesitas. Medicijnen zijn de standaardbehandeling, maar dat zou anders kunnen. “Een eindeloze behandeling met medicijnen is niet zo effectief als een operatie zou kunnen zijn. Insuline werkt averechts, omdat je daar ook nog zwaarder van wordt. Zo kom je in een negatieve spiraal terecht waar je niet meer uitkomt. De behandeling met medicijnen schiet vaak tekort”, zegt Maurits de Brauw, obesitas-chirurg in het Slotervaartziekenhuis.
De Brauw stelt dat een maagverkleining bijna direct invloed heeft op diabetes. Zo zou de hormoonhuishouding veranderen, waardoor de ziekte binnen enkele dagen na de operatie al verdwenen zou kunnen zijn. Toch zijn er in Nederland maar weinig patiënten die de operatie daadwerkelijk ondergaan. Dit komt omdat volgens richtlijnen van het Zorginstituut Nederland iemand een BMI van 35 of hoger moet hebben om in aanmerking te komen voor de maagverkleining. “Het gemiddelde BMI bij dit type diabetes is 32. Zij zouden ook gebaat zijn bij zo'n operatie”, aldus De Brauw.
In Nederland is diabetes type 2 de meest voorkomende vorm van diabetes. Van de 800.000 diabetespatiënten in ons land krijgen slechts 2.000 patiënten per jaar een maagverkleining. Diabetes wordt ook wel de sluipmoordenaar genoemd, omdat men vaak pas na jaren worden geconfronteerd met de complicaties van de ziekte.
© Nationale Zorggids