Normal_onderzoek

Farmaceuten stellen nieuwe kankermedicijnen beschikbaar zodat oncologen deze experimentele middelen sneller kunnen testen bij patiënten. Dit is voor de farmaceuten interessant omdat de artsen ook bijhouden hoe patiënten op de geneesmiddelen reageren, wat van groot commercieel belang is. Dat meldt de Volkskrant. 

Op dit moment zijn er twee farmaceutische bedrijven die vijf geneesmiddelen beschikbaar hebben gesteld. De oncologen zijn nog in overleg met zes andere bedrijven. Met dit onderzoek hopen oncologen een probleem onder handen te nemen die steeds groter wordt door de toestroom van nieuwe medicatie. De te bestuderen geneesmiddelen pakken elk een specifieke dna-fout aan in tumorcellen. De middelen zijn tot nu toe alleen getest en geregistreerd bij vormen van kanker waar een dna-fout het meeste voorkomt, bijvoorbeeld bij eierstokkanker of prostaatkanker, terwijl zo'n fout zich overal in het lichaam kan nestelen. Patiënten die dezelfde dna-fout in hun tumorcellen hebben maar niet op de meest voorkomende locatie, worden hierbij vaak over het hoofd gezien. Terwijl ze misschien wel baat hebben bij de medicatie.

Farmaceutische bedrijven zetten vaak niet in op nieuwe studies, omdat ze vooraf niet weten of ze succesvol zijn. Dankzij de vrijgegeven medicatie, kunnen oncologen uitzoeken of de medicijnen ook bij deze niet-geregistreerde kankertypen effectief kan zijn. De farmaceuten kunnen dan toch besluiten over te gaan tot onderzoek of eventuele registratie. “Door dit onderzoek kunnen we snel en zo veilig mogelijk nieuwe geneesmiddelen toegankelijk maken voor patiënten”, zegt medisch directeur Maarten Beekman van AstraZeneca. In totaal doen twaalf ziekenhuizen mee. Zij zijn allen aangesloten bij het Centrum voor Persoonlijke Kankerbehandeling. Het is de bedoeling dat de oncologen per medicijn tientallen patiënten onderzoeken. 

©Nationale Zorggids