Normal_foto_longen

Professor Philippe Lambin van het Maastricht UMC+ en MAASTRO clinic heeft een prestigieuze Advanced Grant van de European Research Council (ERC) ontvangen. Met deze Europese subsidie van ongeveer 2,5 miljoen euro gaat Lambin met zijn team onderzoek doen naar een innovatieve behandelmethode voor patiënten met uitgezaaide longkanker. Met name patiënten die lijden aan complexe vormen van uitgezaaide longkanker, zouden baat kunnen hebben bij de nieuwe ontwikkeling. Dit meldt Maastricht UMC.

Longkanker veroorzaakt jaarlijks ruim anderhalf miljoen sterfgevallen wereldwijd. Ongeveer tachtig procent van de tumoren behoort tot de categorie ‘niet-kleincellig longcarcinoom’. Huidige behandelingen zijn er vaak op gericht om tumorgroei af te remmen en zijn zelden genezend. Met de Europese beurs hoopt de Maastrichtse radiotherapeut-oncoloog Philippe Lambin verandering te brengen in de bestrijding van deze tumoren.

De nieuwe therapie is drieledig en een combinatie van radiotherapie, immuuntherapie en een speciaal medicijn (tri-modal therapy). De behandeling met radiotherapie vernietigt tumorcellen in de primaire tumor. Door de kapotgemaakte tumorcellen wordt het immuunsysteem geactiveerd, dat uitgezaaide tumorcellen in de rest van het lichaam kan opruimen. Tumorcellen in zuurstofarme gebieden zijn echter nauwelijks gevoelig voor immuun- en radiotherapie. Daar moet het speciale medicament dus uitkomst bieden dat ervoor zorgt dat de tumorcellen in zuurstofarme gebieden toch gedood worden, zonder gezonde cellen aan te tasten.

Philippe Lambin is hoogleraar radiotherapie in Maastricht en werkt al jaren aan de ontwikkeling van behandelingen die de kwaliteit van leven voor kankerpatiënten vergroten: “Deze stimulans van de European Research Council is een bijzondere erkenning voor ons werk. Dit stelt ons in staat om nog een stap verder te gaan en toe te werken naar een behandelmethode voor patiënten met een complexe vorm van longkanker waar tot op heden nog geen remedie voor is.”

© Nationale Zorggids