Ruim de helft van de Nederlanders is tevreden over de kwaliteit van de zorg. Toch vindt 90 procent dat de zorg in Nederland veranderd moet worden. Vooral de prijs-kwaliteitverhouding is een punt van kritiek. Dit blijkt uit een onderzoek van farmaceutisch bedrijf Astellas onder ruim 2.500 respondenten naar de houding van Europeanen ten opzichte van de gezondheidszorg in hun land.
Uit het onderzoek blijkt dat Fransen over het algemeen het meest tevreden zijn over de zorg in hun land (76 procent). Italianen waarderen de gezondheidszorg in hun land het minst (31 procent). Bij Nederlanders wringt de schoen vooral bij de prijs-kwaliteitverhouding van de zorg. Ruim twee derde vindt dat zij teveel aan belastinggeld en zorgverzekering betalen. Volgens de Nederlanders in het onderzoek valt of staat een goed zorgsysteem met de toegankelijkheid van nieuwe, innovatieve vormen van medicatie. In de komende tien jaar hopen 34 procent van de Nederlanders dan ook dat zij hier eenvoudiger toegang toe krijgen. Overigens is minder dan een derde bereid extra te betalen voor toegang tot dergelijke medicatie.
Nederlanders zijn sceptisch over de rol van de overheid met betrekking tot de inrichting van de zorg. 52 procent van de Nederlanders vindt dat de overheid meer geld moet spenderen aan zorg. Daarnaast vindt 70 procent van de Nederlanders dat de staat ouderenzorg moet financieren. Slechts 19 procent van de Nederlanders heeft er vertrouwen in dat de overheid hen in een later stadium van het leven nog zal bijstaan met kwalitatieve ouderenzorg. Dit is het laagste percentage van alle Europese landen.
In andere Europese landen zijn bewoners bereid extra te betalen als dit zou betekenen dat men gebruik kan maken van extra zorgdiensten. In Nederland heeft slechts een kwart van de respondenten hier geld voor over. De Nederlanders houden in verhouding tot de andere Europese landen - Groot-Brittannië, Frankrijk, Spanje en Italië - de hand vaak op de knip. Mochten de zorgkosten per persoon toenemen dan zijn Nederlanders bereid een gemiddeld bedrag van 10,92 euro extra te betalen. Alleen Spanjaarden zijn zuiniger. Britten zijn bereid het meest toe te leggen met een gemiddeld bedrag van 19,60 euro.
©Nationale Zorggids