Hoewel het Slotervaartziekenhuis strikt genomen winst mocht uitkeren dankzij de productie van heroïne, was het niet wenselijk. Er zijn daarom later nieuwe afspraken over gemaakt. Dat schrijven minister Schippers en staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid in een brief aan de Tweede Kamer, meldt de NOS.
Onlangs werd bekend dat het ziekenhuis miljoenen winst maakte met de verkoop van medicinale heroïne. De drugs waren bestemd voor drugsverslaafden die het onder begeleiding van hulpverleners kregen toegediend. De inkomsten zijn stilgehouden. Kamerleden hebben daarom om opheldering gevraagd.
Een dochterbedrijf van het ziekenhuis maakt de heroïne in opdracht van het ministerie. Schippers en Van Rijn schrijven dat er twee keer 150.000 euro dividend is betaald, namelijk in 2007 en 2010. Het dochterbedrijf die de drugs produceert is geen zorginstelling en daarom waren de dividenduitkering niet in strijd met de wet. Het ziekenhuis werd desondanks toch teruggefloten door het ministerie. “Hoewel hierover geen contractuele afspraken waren gemaakt was het uitkeren van dividend ongewenst”, staat in de brief.
Om die reden werd in een nieuw contract opgenomen dat de dochteronderneming geen dividenduitkeringen meer zal doen. De winst die het bedrijf maakt mag alleen in de reserves van het bedrijf worden gestoken of gebruikt worden in verslavingsonderzoek.
Het ministerie van Volksgezondheid betaalt het ziekenhuis jaarlijks drie miljoen voor het maken en leveren van medicinale heroïne, bedoeld voor 750 langdurige verslaafden.
© Nationale Zorggids