Voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) roept de minister, ziekenhuizen, farmaceuten en verzekeraars op om samen verantwoordelijkheid te nemen voor de oplopende kosten van dure kankermedicijnen. De NVZ reageert hiermee op berichten dat ziekenhuizen kankerpatiënten niet meteen de beste behandeling geven, of doorverwijzen naar een ander ziekenhuis, omdat de medicijnen zoveel kosten. Dit meldt de NOS.
NZG
NVZ wil snelle oplossing dure geneesmiddelen
-Yvonne van Rooy, de voorzitter van de NVZ, stelt dat ziekenhuizen voor onmogelijke keuzes zullen worden gesteld als ziekenhuizen, farmaceuten en verzekeraars niet snel tot een gezamenlijke oplossing komen. De bekostiging van dure (kanker) geneesmiddelen is de oorzaak van het probleem. Er staat geen adequate vergoeding tegenover, waardoor ziekenhuizen kampen met oplopende kosten.
Wim van Harten, bestuurslid van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (AVL) stelt dat ziekenhuizen de patiënten die de dure medicijnen nodig hebben doorverwijzen naar een ander, gespecialiseerd ziekenhuis. De behandeling van de patiënten loopt daardoor vertraging op. De NVZ zegt echter zich niet te herkennen in het beeld. Volgens Van Rooy verwijzen ziekenhuizen patiënten niet op grote schaal door om zo de kosten te drukken. Wel stelt de NVZ dat de ziekenhuizen niet 'onbeperkt kunnen blijven leveren'.
Ieder jaar komen er nieuwe, veelal dure, medicijnen op de markt. Ziekenhuizen krijgen hierdoor te maken met continue stijgende kosten van dure geneesmiddelen. “Het tempo waarmee deze nieuwe medicijnen beschikbaar komen heeft eigenlijk niemand kunnen voorspellen. We hebben meerdere keren onze zorgen uitgesproken. Er moet nu snel oplossing komen. Ziekenhuizen houden het niet lang meer vol om dure medicijnen op eigen kosten te verstrekken,” zo stelt Van Rooy. “Patiënten mogen hoe dan ook niet de dupe worden.”
© Nationale Zorggids