Logo_mumc-azm-mu-merk-print_logo

Een combinatie van bestraling en een nieuwe vorm van immuuntherapie is effectief in de bestrijding van kankercellen. Dit hebben onderzoekers van het Maastricht UMC+ en Maastro Clinic voor het eerst weten aan te tonen met experimenten. Door het toepassen van beide therapieën kan 75 procent van de tumoren verdwijnen. Dat meldt het MUMC+.

De meeste patiënten die kanker hebben, komen te overlijden aan de gevolgen van uitzaaiingen. Over het algemeen zijn uitgezaaide tumoren niet te genezen. Huidige behandelingen, zoals chemotherapie, bestraling of zogeheten targeted drugs zijn voornamelijk gericht op het verlichten van klachten en het verlengen van de levensduur. Kankercellen krijgen de kans om zich te vermeerderen en uit te zaaien, omdat ze normaliter onzichtbaar zijn voor het eigen afweersysteem.

Onderzoekers in Maastricht hebben in samenwerking met de Zwitserse firma Philogen een methode ontwikkeld om het afweersysteem te stimuleren om kankercellen aan te vallen en op te ruimen. De behandeling start met bestraling van de primaire tumor. De straling veroorzaakt een flinke beschadiging aan die tumor. Hierdoor komen signaalstoffen vrij die worden herkend door het eigen afweersysteem. Naast de directe vernietiging van tumorcellen door de bestraling, wordt zodoende ook een immuunreactie opgewekt. Om deze immuunreactie te versterken wordt vervolgens een gerichte immuuntherapie toegediend.

'Onze studie levert voor het eerst bewijs dat we kankercellen effectief kunnen bestrijden met behulp van deze combinatietherapie', zegt Philippe Lambin, hoogleraar radiotherapie. 'Daarnaast tonen de nieuwste en nog niet gepubliceerde resultaten aan dat deze behandeling ook een effect heeft op tumoren die zich buiten het bestralingsgebied bevinden. Op deze manier zouden we dan ook niet alleen de levensverwachting kunnen verlengen, maar ook daadwerkelijk tumoren en hun uitzaaiingen kunnen genezen.' De Maastrichtse wetenschappers gaan de combinatietherapie in de volgende fase van het onderzoek toepassen bij patiënten die een beperkt uitgezaaide vorm van kanker hebben.

© Nationale Zorggids