Normal_kinderen_wetenschap

Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) reikt vandaag subsidies uit aan acht wetenschappelijke projecten die innovatieve kennis omzetten in commerciële toepassingen. Vijf van de acht start-ups hebben betrekking op medische toepassingen. De start-ups krijgen financiële steun in de vorm van een lening van 250.000 euro.

De leningen worden beschikbaar gesteld door de ministeries van OCW en EZ (Economische zaken) om de bedrijven te helpen bij een succesvolle start van  hun 'kennisvalorisatie'. Staatssecretaris Dekker: 'Wanneer je innovatieve, wetenschappelijke kennis weet om te zetten in toepassingen waar de samenleving baat bij heeft, dan krijgt die wetenschappelijk kennis een enorme meerwaarde, maatschappelijk en economisch. De acht start-ups die vandaag een lening van ons krijgen zijn daar schoolvoorbeelden van.' Naast recycling van 3D-printafval, energieopwekkende zonwering en computers als verwarming zijn er vijf start-ups die zich richten op medische toepassingen:

  • MyLife Technologies, verbonden aan de Universiteit Twente, maakt pleisters met honderden minutieuze naaldjes waarmee vaccins door de huid in de patiënt gebracht kunnen worden. De naaldjes zijn zo klein dat de patiënt er niks van voelt.
  • De spin off van de Vrije Universiteit LUMICKS brengt een apparaat op de markt waarmee live filmpjes gemaakt kunnen worden van de interactie van moleculen met een DNA-molecuul. Zo kunnen processen als kanker, waarbij het DNA wordt aangetast, beter worden begrepen.
  • Met ARTPred heeft het Erasmus MC een manier gevonden om met een simpele urinetest te bepalen of bij een IVF-behandeling het terugplaatsen van de bevruchte eitjes tot succes zal leiden. Deze test is in klinische omstandigheden 96 procent betrouwbaar gebleken.
  • Oncodrone heeft bij het Radboudumc een stof ontwikkeld die de ontwikkeling van bepaalde kankercellen tot gevaarlijke mobiele cellen kan afremmen. Het gaat om de prostaat- en borstkanker. Hiermee wordt dus de kans dat de kanker uitzaait verminderd.
  • Madam Therapeutics gebruikt resultaten van het LUMC en AMC om kunstmatige antibacteriële peptiden te ontwikkelen waarmee infecties kunnen worden bestreden die resistent worden tegen de reguliere antibacteriële middelen. De subsidie zal worden gebruikt voor de bestrijding van de MRSA-ziekenhuisbacterie.

© Nationale Zorggids