Normal_darmen

(Novum) - Vanaf volgende week maandag ontvangen de eerste Nederlanders een vooraankondiging voor het nieuwe bevolkingsonderzoek naar darmkanker. Twee weken daarna volgt een envelop met daarin een ontlastingstest, een gebruiksaanwijzing en informatiefolder, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) woensdag.

Dit jaar ontvangen 875 duizend mensen een uitnodiging. Het onderzoek moet op langere termijn jaarlijks 2400 sterfgevallen aan darmkanker helpen voorkomen. In Nederland krijgen jaarlijks ruim dertienduizend mensen te horen dat zij darmkanker hebben en sterven vijfduizend mensen aan de gevolgen van deze ziekte.

Het onderzoek is niet onomstreden. De Tilburgse chirurg en hoogleraar kwaliteit van leven in de medische setting Jan Anne Roukema stelt opgeleid te zijn mensen beter te maken die ziek zijn. "En wat we in toenemende mate gaan krijgen is dat we mensen gaan helpen die niks mankeren", zei hij woensdagavond in Nieuwsuur. Voorzitter van de huisartsenkring Amsterdam Bart Meijman stelt te verwachten dat huisartsen een grotere groep angstige patiënten in de praktijk gaan krijgen.

Roukema stelt dat uit onderzoek blijkt dat er tachtig tot honderd darmperforaties per jaar zullen optreden. "Acht tot tien mensen zullen per jaar overlijden door complicaties van de darmkankerscreening." De meesten daarvan zullen volgens hem gezonde mensen zijn.

Het bevolkingsonderzoek wordt geleidelijk ingevoerd en is bedoeld voor iedereen van 55 tot en met 75 jaar. Elke twee jaar ontvangen zij een uitnodiging voor een ontlastingstest. In 2019 moet het bevolkingsonderzoek volledig zijn ingevoerd. Het geboortejaar bepaalt wanneer mensen voor het eerst een uitnodiging ontvangen. Deelname is vrijwillig.

Als bloed in de ontlasting wordt gevonden, volgt een uitnodiging voor een coloscopie, een inwendig kijkonderzoek. Bloed in de ontlasting kan te maken hebben met darmkanker, maar er zijn ook andere redenen mogelijk.

Darmkanker ontstaat vanuit poliepen in de darm. Sommige poliepen kunnen uitgroeien tot darmkanker. Het RIVM geeft aan dat als duizend mensen meedoen aan het bevolkingsonderzoek, er bij 950 mensen geen aanleiding is voor vervolgonderzoek. Bij vier van de overige vijftig wordt darmkanker geconstateerd, bij 21 mensen is sprake van gevorderde poliepen en bij twaalf van beginnende. Bij dertien mensen is geen sprake van kanker of poliepen.