Normal_mst_ingang_haaksbergerstraat_medisch_spectrum_twente

(Novum) - De uitspraak in de strafzaak tegen de ex-neuroloog Ernst Jansen Steur wordt in februari verwacht. Dat blijkt uit de planning die de rechtbank in Almelo vrijdag naar buiten heeft gebracht.

In het proces komen onder anderen vier deskundigen aan het woord. De behandeling van de zaak begint in november. De advocaat van Jansen Steur, Frank van Gaal, heeft eerder aangegeven dat zijn cliënt bij de behandeling aanwezig is, zegt een woordvoerder van de rechtbank.

In november staan acht zittingsdagen en drie uitloopdagen gepland. In december volgen nog eens drie zittingsdagen. In januari staat een dag gepland voor de sluiting van het onderzoek en op 11 februari wordt het vonnis verwacht.

De zaak draait rond negen patiënten die Jansen Steur als neuroloog behandelde. Zij worden vertegenwoordigd door letselschadeadvocaat Yme Drost.

Eerder was al bekend dat het Regionaal Tuchtcollege in november begint met de behandeling van een tuchtzaak tegen de neuroloog. Deze zaak, die om klachten van vijf patiënten draait, staat los van de strafzaak. Deze patiënten hebben ook klachten ingediend tegen ziekenhuisbestuurders en zorginspecteurs. Die klachten worden eind november behandeld.

De tuchtzaak tegen Jansen Steur gaat over zorg die hij in 2003 tot zijn ontslag heeft verleend. In het tuchtrecht geldt een verjaringstermijn van tien jaar en dus kunnen oudere zaken niet worden behandeld. Jansen Steur heeft zichzelf al uitgeschreven uit het artsenregister, maar het tuchtcollege kan hem nog wel verbieden zich opnieuw in te schrijven.

Jansen Steur stelde in het Medisch Spectrum Twente jarenlang opzettelijk verkeerde diagnoses van ziektes als Alzheimer en Parkinson. Ook werden mogelijk onnodig hersenoperaties uitgevoerd als gevolg van zijn diagnoses. Hij werd in 2003 ontslagen vanwege een medicijnverslaving. Jansen Steur kwam onlangs weer in opspraak toen bleek dat hij sinds 2011 werkzaam was bij verschillende klinieken in Duitsland. Een 78-jarige vrouw is daar volgens de nabestaande overleden aan complicaties.