Normal_buik_maag_darm_onderzoek_patient

Onderzoekers van het VUmc in Amsterdam verwachten dat het in de komende jaren mogelijk wordt om met een elektronische neus darmkanker op te sporen in de ontlasting van patiënten. Deze zogeheten eNose zou aan de geur van de ontlasting kunnen ruiken of iemand darmkanker heeft of een voorstadium daarvan. Dit meldt Zorgvisie.

Geurprofielen van de ontlasting van patiënten met darmkanker verschillen van die van gezonde personen. Artsen van de afdeling maag-, lever-, darmziekten van het VUmc ontdekten bovendien dat de eNose ook onderscheid kan maken tussen ontlasting van mensen met darmkanker en mensen met dikkedarmpoliepen, een voorstadium van dikkedarmkanker.
 
Voor het onderzoek testten de onderzoekers de eNose op 157 monsters van menselijke ontlasting. “Of de gevonden verschillen in geurprofielen het gevolg zijn van een verandering in de samenstelling van de darmflora of veroorzaakt worden door de darmafwijking zelf, gaan we in toekomstige studies onderzoeken,” zegt een van de onderzoekers Nanne de Boer, “maar het is zeker uniek dat we ook verschillen konden meten in ontlasting van mensen met dikkedarmkanker en dikkedarmpoliepen.” 
 
Voordat de techniek in de praktijk toegepast kan worden is echter nog veel meer onderzoek nodig, benadrukt onderzoekscollega Tim de Meij. “Maar als het gaat zoals wij hopen, kan darmkanker in een vroeg stadium gedetecteerd worden.” Inwendige onderzoeken van de darmen, die vaak belastend en vervelend zijn, zullen dan minder vaak worden ingezet, hopen beide artsen. De onderzoekers bekijken ook of de eNose andere darmaandoeningen, zoals de ziekte van Crohn, in een vroeg stadium kan opsporen.
 
© Nationale Zorggids