Van patiënten met chronische nekpijn die aan een multidisciplinair pijnrevalidatieprogramma beginnen, haakt een derde voortijdig af. Van degenen die het programma wél afmaken, herstelt zestig procent grotendeels of volledig. Dit is de conclusie van promovendus Wim Jorritsma, die voor de Rijksuniversiteit Groningen onderzoek deed naar de meting van beperkingen waarmee patiënten met chronische nekpijn te maken hebben.
Jorritsma onderzocht de betrouwbaarheid van twee veelgebruikte nekpijnvragenlijsten: de Neck Disability Index (NDI) en de Neck Pain and Disability Scale (NPAD).
Voor het onderzoek vulden 34 patiënten met chronische nekpijnklachten de twee vragenlijsten in om te achterhalen of deze een betrouwbaar beeld geven van de klachten. Om de geldigheid van de NDI en de NPAD te bepalen, werd in een vervolgonderzoek aan 111 patiënten gevraagd om beide lijsten zowel vóór als na hun revalidatie in te vullen. Beide vragenlijsten blijken een goed beeld te geven van zelfgerapporteerde nekpijngerelateerde beperkingen, maar de NDI heeft de beste klinimetrische eigenschappen.
Wim Jorritsma promoveerde op 13 juni 2013 aan de Rijksuniversiteit in Groningen.
© Nationale Zorggids