online gokken

Gezien de centrale rol die het internet en de digitale apparaten die het mogelijk maken, spelen in het moderne leven, is het belangrijk om te weten hoe het internet je gezondheid beïnvloedt. De gemiddelde persoon zit bijna zeven uur per dag achter een beeldscherm. Dat is langer dan ze werken, langer met hun gezin doorbrengen en langer dan ze slapen. Toegegeven, dit kan goed bestede tijd zijn. Schermtijd is namelijk een slechte graadmeter voor onze relatie met het internet. Het internet kan bovendien nuttig en handig zijn, ook voor je gezondheid. Met online gokken direct uitbetalen kun je bovendien een leuk zakcentje verdienen. Toch kan het internet ook negatief invloed hebben op je gezondheid, waarover je hieronder meer leest. 

Mentale gezondheid 

Het internet heeft ons leven radicaal veranderd, maar in het grotere geheel der dingen bestaat het pas sinds kort. En eerlijk gezegd zijn onze hersenen nog niet ontwikkeld om goed om te gaan met deze online wereld vol eindeloze informatie - of oneindig veel mensen om indruk op te maken. Van het eindeloos lezen van negatief nieuws tot het proberen om online een zelfdiagnose te stellen: te veel tijd online kan angstgevoelens veroorzaken, vooral bij mensen met reeds bestaande psychische problemen.

De beschikbare informatie kan overweldigend zijn, zowel vanwege de hoeveelheid als vanwege de tegenstrijdigheid ervan. Dit kan het moeilijk maken om een ​​onderwerp volledig te begrijpen of goede beslissingen te nemen. Het wordt nog erger als je bedenkt dat we de hele dag door van apparaat naar apparaat en van app naar app springen, en dat we in die tijd ook nog eens alle meldingen binnenkrijgen. Deze situatie kan zeer afleidend zijn. En dat doen we met opzet, aangezien onze apparaten zo zijn ontworpen dat ze voortdurend onze aandacht opeisen.

Fysieke gezondheid

Onze geestelijke gezondheid heeft een grote invloed op onze fysieke gezondheid, en omgekeerd. Daarom is het lastig om deze aspecten van ons algehele welzijn volledig van elkaar te scheiden. Maar internetgebruik is grotendeels een sedentaire bezigheid en overmatig gebruik kan leiden tot een aantal negatieve gezondheidseffecten, waaronder obesitas, hartziekten en diabetes.

Het is ook maar al te gemakkelijk om onze apparaten te gebruiken met een slechte houding; we zijn van nature geneigd om voorover te buigen en naar beneden te kijken - dit legt extra druk op de nek en wervelkolom, en kan op den duur leiden tot musculoskeletale problemen. Sterker nog, 60 procent heeft gezondheidsproblemen ervaren door het gebruik van technologie of het zitten achter een bureau.

Digitale oogbelasting is ook een reëel probleem. We knipperen minder als we aan onze apparaten vastgeplakt zitten, en de droogte die dat oplevert wordt verergerd door de kleine lettergrootte op onze schermen. Dit kan hoofdpijn, wazig zicht of brandende, jeukende ogen veroorzaken. Ook onze oren lopen risico: langdurig gebruik van oordopjes vergroot de kans op vroegtijdig gehoorverlies.

Overmatig gebruik van apparaten - met name in het uur voor het slapengaan - verstoort daarnaast je natuurlijke slaappatroon, omdat schermlicht de aanmaak van het hormoon melatonine blokkeert dat de slaap reguleert. En zonder de aanbevolen acht uur slaap per nacht, kunnen we na verloop van tijd te maken krijgen met ernstige mentale en fysieke gezondheidsproblemen.