Hospices zien vraag toenemen, maar kunnen niet iedereen levenseindeplek bieden

Terminaal zieke mensen willen het einde van hun leven steeds vaker in een hospice doorbrengen, maar hospices hebben lang niet voor iedereen plek. Vooral onder hoogbejaarde alleenstaanden met een klein sociaal netwerk neemt de vraag naar hospicezorg toe, mede door het tekort aan mantelzorgers en thuiszorgmedewerkers. Dit meldt Trouw. 

In Nederland zijn er meer dan driehonderd hospices en aan vrijwilligers is geen tekort. Twee jaar geleden kwam 8,6 procent van de overledenen te sterven in een hospice. 90 procent van de respondenten binnen een onderzoek van Berenschot moest toen patiënt weigeren vanwege complete bezetting van de bedden. Toen waren er 1.206 bedden beschikbaar. Over ongeveer 15 jaar zijn er 1.795 hospicebedden nodig.

Patiënten weigeren

Volgens koepelorganisatie VPTZ en Associatie Hospicezorg Nederland (AHzN) moesten vorig jaar 7.500 mensen geweigerd worden bij een hospice. Patiënten liggen gemiddeld 22 dagen in een hospice. Met een bezettingsgraad van 80 procent zou de hospicezorg vorig jaar 550 bedden tekort zijn gekomen. Kanttekening is wel dat mensen zich bij meerdere hospices kunnen inschrijven.

Geen mini-ziekenhuis

Ondanks dat er meer bedden nodig zijn, vrezen de organisaties niet voor verlies van de kleinschaligheid die hospices zo aantrekkelijk maakt. “Een hospice moet ook weer geen mini-ziekenhuis worden. Een paar bedden per locatie helpt al veel”, zegt VPTZ-directeur Carla Aalderink. Daarbij zou het ook helpen als er meer hospices bijkomen en terminaal zieke patiënten vaker een beroep kunnen doen op hulp thuis. Tevens zouden vrijwilligers bij een patiënt thuis kunnen komen, wat eraan bijdraagt dat mensen tóch langer in hun omgeving kunnen blijven en de wachtlijst met vrijwilligers voor hospiceszorg volop wordt benut. Tot slot denkt AHzN dat regionale samenwerking eraan bijdraagt dat mensen wellicht niet in hun voorkeurshospice worden opgenomen, maar wel in een andere in de regio. “Zo kan je de beschikbare plekken per hospice beter benutten.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky