Thuis wonen met verpleegzorg steeds populairder: eigen wil of noodzaak?

Verpleegzorg aan huis wordt steeds populairder. Vijf jaar geleden kregen zo’n 42.000 mensen deze vorm van zorg. Inmiddels zijn dat er ruim 73.000, blijkt uit cijfers van branchevereniging ActiZ. De verwachting is dat steeds meer mensen hier gebruik van zullen maken, omdat verpleeghuizen na 2026 geen mogelijkheden meer krijgen voor uitbreiding. In Groningen neemt het aantal VPT-cliënten toe. Dit meldt RTV Noord.

Ouderenzorgorganisatie Dignis in Groningen heeft in korte tijd ook meer cliënten voor verpleegzorg thuis erbij gekregen. Deels komt dit voort uit noodzaak: het vorige kabinet heeft het aantal verpleeghuisbedden bevroren op 130.000 om de ouderenzorg betaalbaar te houden. Tegelijkertijd zijn er ook veel ouderen die in hun vertrouwde omgeving willen blijven en dan is verpleegzorg thuis een oplossing. Bij Dignis kan dit bijvoorbeeld omdat de thuiszorgorganisatie in hetzelfde pand zit als de seniorenflat.

Eigen leven

De nachten zijn soms wat lastiger, vertelt een bewoner van de seniorenflat in Paddepoel. “IK heb een keer gehad dat ik midden in de nacht gevallen ben en toen heb ik een hele tijd op de grond gelegen. Toen moest een verpleegster kome uit Tolbert met een brandcard om mij op te tillen.” Toch moet ze er niet aan denken om te verhuizen naar de verpleeghuisafdeling in hetzelfde pand. Ze is blij met haar eigen kamer leven. Nu kan ze er nog voor kiezen om uit te slapen of zelf naar de winkel te gaan. Bij de overstap naar een verpleeghuis zijn bewoners afhankelijk van het ritme van de afdeling.

Mismatch tussen vraag en aanbod

In 2040 zijn er in Groningen bijna 2.700 meer ouderen die zorg nodig hebben dan dat er plek is in verpleeghuizen, blijkt uit een berekening van AFB Research. Waar moeten die ouderen dan wonen én zorg ontvangen?

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky