Alzheimermedicijn Lecanemab treedt niet toe tot Europese markt
29 juli 2024 om 09:00
< 1 min lezen

Alzheimermedicijn Lecanemab treedt niet toe tot Europese markt

Het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) geeft nieuw alzheimermedicijn Lecanemab geen toegang tot de Europese markt. De negatieve effecten zouden groter zijn dan de positieve resultaten. Lecanemab wordt wel gebruikt in China, Japan en de Verenigde Staten en als buurlanden als de UK, Zwitserland en Turkije het middel willen inzetten, zijn zij niet gebonden aan de uitspraken van de EMA. Dit meldt een teleurgesteld Alzheimer Nederland. 

Er is op de Europese markt nog geen medicijn dat het ziekteproces van de ziekte van Alzheimer kan vertragen of zelfs genezen. Lecanemab was het eerste potentiële medicijn dat zou toetreden. “Wij vertrouwen echter op de onafhankelijk en zorgvuldige beoordeling door EMA. Hoewel wij samen met veel mensen met alzheimer wachten op een geneesmiddel, is behoefte aan een medicijn geen legitimatie voor toelating van een onvoldoende effectief of onveilig medicijn”, aldus directeur-bestuurder Gerjokje Wilmink van Alzheimer Nederland.

Positieve effecten wegen niet op tegen de negatieve effecten

Lecanemab kan schadelijk eiwit in de hersenen opruimen en is geschikt voor een beperkte groep patiënten met alzheimer, namelijk die in het allereerste stadium van de ziekte. En zelfs dan levert Lecanemab slechts een vertraging van enkele maanden op. Voordat iemand het medicijn kan gebruiken is uitgebreid diagnostisch en lichamelijk onderzoek nodig bij mensen die in relatief goede gezondheid verkeren. Een belangrijke keerzijde is dat er ernstige bijwerkingen kunnen optreden, zoals bloedingen in de hersenen. Het positieve effect is dus beperkt, terwijl het negatieve effect grote gevolgen kan hebben.

Alzheimer Nederland verwacht de komende jaren de onderzoeksresultaten van tientallen medicijnen die het ziekteproces van dementie afremmen of misschien wel genezen. De meeste van deze medicijnen zijn gericht op de ziekte van Alzheimer.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Relevante artikelen

Alles van ouderenzorg
    • Ouderenzorg

    Spoedeisende hulp bezwijkt onder druk door oudere patiënten

    30 december 2024 om 14:56
    • Ouderenzorg

    De meest gelezen artikelen van 2024: dit hield jullie bezig in de zorg

    27 december 2024 om 11:41