Nederlander laat vaker levenstestament "dat schijnzekerheid geeft” opstellen

Steeds meer Nederlanders kiezen voor een levenstestament waarin ze laten vastleggen wie over hun financiën gaat zodra zij dat zelf niet meer kunnen of wie over hun medische zorg beslist. Vorig jaar lieten 220.000 mensen dit bij een notaris vastleggen. De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) waarschuwt hier echter voor. Levenstestamenten zouden schijnzekerheid bieden, zeker als mensen hun euthanasieverzoeker erin laten vastleggen. Dit meldt NOS. 

Een levenstestament gaat van kracht zodra iemand niet meer wilsbekwaam is vanwege een ongeval of bijvoorbeeld dementie. Mensen die zo’n testament laten opstellen, willen dat alle betrokkenen hun wensen en voorkeuren respecteren en hun vastgelegde zaken ook naleven, ook als de opsteller niet meer wilsbekwaam is.

Euthanasie

Volgens de NVVE laten mensen ook hun euthanasieverzoek in het levenstestament vastleggen, maar daar beslist de notaris niet over. “En dan krijgen mensen ook nog eens een rekening, iedere keer als zij hun wensen actualiseren.” De organisatie noemt het een verdienmodel voor notarissen. Ze zouden levenstestamenten helemaal niet moeten aanbieden.

Levenstestament is niet flexibel

Ook blijkt uit onderzoek dat er meer wettelijke waarborgen nodig zijn om mensen met een levenstestament te beschermen tegen misbruik of wanbeheer. Ook worden deze testamenten vaak door banken geweigerd en leiden ze tot familieruzies. Onderzoeker Rieneke Stelma-Roorda vindt ook dat het levenstestament niet flexibel genoeg is. Het leven is dynamisch, dus zo’n testament zou dat ook moeten zijn. Het zou bedoeld moeten zijn als begin van een proces waarin iemand maatregelen neemt voor mogelijk toekomstige wilsonbekwaamheid.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky