Week 47: ongewenste borstreconstructie, zorgpolissen & tuchtcolleges
24 november 2023 om 16:27
2 minuten lezen

Week 47: ongewenste borstreconstructie, zorgpolissen & tuchtcolleges

Iedere vrijdag maken we voor jou een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of belangrijkste nieuwsitems per werkdag. Deze week waren onder meer gedwongen borstreconstructie na amputatie, kanker door ongezonde leefstijl, oververmoeide verpleegkundige die tweeling kalmeringsmiddelen wilde geven en het verschil tussen de verschillende zorgpolissen in het nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen van deze week.

Maandag: Vrouwen die geen reconstructie willen na borstamputatie niet gehoord door artsen

Artsen luisteren niet naar vrouwen met borstkanker die na een amputatie geen borstreconstructie willen. Van de 450 vrouwen die meededen aan onderzoek hierover van Pointer, zegt ruim 50 procent dat oncologen het in de spreekkamer alleen willen hebben over een reconstructie. Zonder borsten willen verder leven, lijkt geen optie.

Dinsdag: Wat is het verschil tussen een natura-, combinatie-, en restitutiepolis?

Overweeg jij naar een andere zorgverzekering over te stappen? Dan kom je ongetwijfeld de diverse soorten zorgverzekeringen die verzekeraars bieden tegen. Er zijn drie soorten polissen: de meest voorkomende naturapolis, de combinatiepolis en de restitutiepolis. De meeste verzekeraars bieden een naturapolis, de combinatiepolis is in opkomst en van de restitutiepolis wordt langzaam afscheid genomen. Maar wat zijn nu de verschillende en welke polis past het beste bij jou?

Woensdag: Oververmoeide verpleegkundige wilde tweeling sterk middel toedienen

Een oververmoeide verpleegkundige wilde een peutertweeling een sterk kalmeringsmiddel toedienen zodat zij zelf een rustige nacht kon hebben. Ze geeft toe tot tweemaal toe een spuit met fenobartibal te hebben gevuld, maar deze nooit te hebben toegediend.

Donderdag: Waarschuwing voor kinderoncoloog die te vroeg melding maakte bij Veilig Thuis

Een kinderoncoloog die de ouders van een 9-jarige jongen met een hersentumor onder druk zette om hem chemo- en radiotherapie te laten ondergaan, heeft een waarschuwing gekregen van het tuchtcollege voor de gezondheidszorg. De ouders wilden in 2019 een experimentele immuuntherapie proberen, maar de oncoloog wilde ze te overtuigen om hun zoon de standaardbehandeling te laten ondergaan.

Vrijdag: Een derde van alle kankergevallen in Nederland door ongezonde leefstijl

Nieuw onderzoek van TNO in opdracht van KWF Kankerbestrijding toont aan dat een derde van de kankergevallen in Nederland veroorzaakt wordt door een ongezonde leefstijl en leefomgeving. Door het makkelijker te maken voor mensen om niet te roken, gezond te eten en de geldende zonadviezen te volgen, kunnen ieder jaar ongeveer 40.000 gevallen van kanker voorkomen worden.

Door: Nationale Zorggids 

Relevante artikelen

Alles van ziekenhuizen
    • Dossier Corona

    De meest gelezen artikelen van 2024: dit hield jullie bezig in de zorg

    27 december 2024 om 11:41
    • Dossier Corona

    Start strafzaak tegen Sywert van Lienden om mondkapjesdeal

    19 december 2024 om 10:15