Het risico op een val is beduidend groter bij mensen die en milde beroerte of TIA hebben gehad dan bij mensen die dat niet hebben doorgemaakt. Mensen hebben na een milde beroerte of TIA ook meer problemen met lopen en het houden van balans. De risico’s kunen worden verlaagd met valpreventie en balanstrainingen. Dit meldt het Radboudumc.
Ongeveer 2 procent van de Nederlanders heeft last van de gevolgen na een beroerte. De helft van de 40.000 mensen die jaarlijks een beroerte doormaken, heeft een milde variant doorgemaakt. Ook worden 53.000 mensen op jaarbasis getroffen door een TIA. Bij milde klachten mogen ze na drie dagen in het ziekenhuis weer naar huis. Na een eenmalig bezoekje aan de nazorgpoli, stopt de zorg daarna meestal.
Niet met het blote oog te zien
Uit onderzoek blijkt echter dat ook mensen na een milde beroerte of TIA een verhoogd valrisico hebben. Ze liepen daarnaast trager en hadden last van problemen met hun balans Volgens hoofdonderzoeker Vivian Weerdesteyn zie je met het blote oog niet dat deze patienten anders bewegen, maar testen in het ziekenhuis tonen minimale afwijkingen aan. “Vervolgens kwam dit tot uiting in de gegevens van de activiteiteneter en valkalender. Ook een midle beroerte of TIA heeft dus impact op de balans, het lopen en het risico op vallen.”
Valpreventietraining
Het meest opvallende was het valrisico dat beduidend groter is. Tot nu toe was eigenlijk niet bekend dat mensen na een milde beroerte of TIA een behoorlijk groter risico lopen hierop dan mensen die dat niet hebben gehad. En omdat ze geen duidelijke klachten hebben, zijn ze niet in beeld bij zorgverleners.
Met valpreventietraining is de kans op een val te verkleinen. Daarom adviseert Weerdesteyn dat mensen na een milde beroerte of TIA deze training volgen, ook als ze geen duidelijke klachten hebben.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky