Het Radboudumc start een onderzoek naar de combinatie van het griepvaccin en een coronabooster, om te achterhalen hoe de coronavaccins het beste te combineren zijn met het griepvaccin. De studie onder 60-plussers start nu en loopt komend najaar en in de winter. Dit melt het Radboudumc.
Eén van de grote vragen die momenteel spelen is hoe lang de coronavaccins voldoende effectief blijven in bescherming tegen infectie met het coronavirus en tegen een ernstig beloop van ziekte door het virus. Een mogelijkheid kan zijn dat kwetsbare mensen een derde vaccinatie, een zogeheten booster, nodig hebben in het najaar, omdat de hoeveelheid antistoffen in het lichaam afneemt. Dat kan betekenen dat mensen ondanks eerdere vaccinatie toch weer vatbaarder worden voor het virus en ernstige ziekte.
Griepprik voor 60-plussers
Het najaar is ook het moment waarop grote groepen in Nederland worden uitgenodigd voor de griepprik. Iedere zestigplusser en mensen met onderliggende ziekten kunnen dit vaccin halen bij de huisarts, en bestaat uit een mix van de vier griepvirussen waarvan wetenschappers wereldwijd verwachten dat deze in de winter die volgt het meest zullen opspelen. Er zijn aanwijzingen dat de griepprik ook enige vorm van bescherming biedt tegen het coronavirus, maar hier wordt nog verder onderzoek naar gedaan.
De onderzoekers willen weten hoe deze twee vaccinaties zich tot elkaar verhouden. Hoogleraar Interne geneeskunde Mihai Netea, die het onderzoek leidt: “Versterken de vaccins elkaar, of juist niet? Welke volgorde van vaccinatie zorgt voor de meeste antistoffen tegen het coronavirus? En kunnen we de prikken tegelijk geven, of moet er juist een bepaalde periode tussen zitten? Dat zijn vragen waar we antwoorden op willen.”
De studie wordt gefinancierd door ZonMw en start nu. De eerste resultaten worden in het voorjaar verwacht. Voor het onderzoek worden deelnemers gezocht, mensen van zestig jaar en ouder en die langer dan vier maanden geleden volledig gevaccineerd zijn, kunnen zich hier aanmelden.
Door: Nationale Zorggids