Ouderen (60-plussers), mensen die tot een medische risicogroep behoren, zorgmedewerkers van deze groepen én zorgmedewerkers die direct in contact staan met coronapatienten worden als eerste gevaccineerd tegen Covid-19. Het kabinet volgt daarmee het advies van de Gezondheidsraad. Vaccins zijn ruim ingekocht, net als veiligheidsnaalden en speciale vriezers. Ook komt er een uitgebreide informatiecampagne over het vaccin en het belang van vaccineren. Vaccinatie is gratis en vrijwillig. Dit meldt Rijksoverheid.
Het kabinet kiest ervoor de eerste vaccins beschikbaar te stellen aan in ieder geval de 155.000 bewoners van verpleeghuizen en aan mensen met een verstandelijke beperking die in een instelling wonen. Ook medewerkers van deze instellingen krijgen er meteen eentje. Daarna volgen andere groepen zoals 60-plusers met een medische indicatie, 60-plussers zonder medische indicatie, mensen onder de 60 jaar met een medische indicatie, zorgmedewerkers van genoemde groepen en zorgmedewerkers die in direct contact staan met coronapatienten. Naarmate in de daaropvolgende maanden meer vaccin worden geleverd, kunnen groepen worden toegevoegd.
Nog veel onduidelijkheid
Naar verwachting kan in de eerste maanden van 2021 worden gestart met inenten tegen corona, schrijft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid in de Vaccinatiestrategie. De logistieke operatie is in volle gang. Toch zijn ook veel zaken nog onbekend: bijvoorbeeld welke vaccins worden toegelaten tot de Europese markt, wanneer de leveringen goed op gang komen en de geschiktheid van vaccin voor specifieke doelgroepen. Dat maakt dat nu nog niet met zekerheid gezegd kan worden wanneer het vaccineren begint, wie wanneer aan de beurt is en hoe lang het gaat duren voor iedereen die dat wil is gevaccineerd.
Vijf contracten rond
Nederland heeft zicht op vaccins van minimaal zes verschillende vaccinontwikkelaars. Met vijf fabrikanten is het contract rond (AstraZeneca, Pfizer, Janssen, Curevac en Sanofi), met de zesde (Moderna) wordt nog onderhandeld. Deze contracten worden vanuit de EU voor alle 27 lidstaten gesloten. Als alle vaccins de eindstreep halen en worden toegelaten, zou Nederland de beschikking krijgen over ruim 50 miljoen doses. Omdat bij de meeste vaccin twee inentingen per persoon nodig zijn, is dat genoeg voor ruim 29 miljoen mensen.
'Deze prik redt levens'
Hoewel vaccineren volledig vrijwillig is, benadrukt De Jonge het belang ervan wel: “Het is de prik in de bovenarm die ziekte voorkomt en levens redt én ervoor zorgt dat we ons oude leven weer stukje bij beetje kunnen oppakken. Heel belangrijk dus om je te laten inenten. Niet voor jezelf alleen, maar voor elkaar. We hebben allemaal de verantwoordelijkheid om elkaar te beschermen.”
Door: Nationale Zorggids