Verzorgings- en verpleeghuizen krijgen geld van de overheid om kamers te kunnen verhuren. Dit houdt hen echter niet tegen om geld te vragen van familieleden van overleden bewoners voor het opbaren in de kamer. Dit meldt RTL Nieuws die hier zelf onderzoek naar deed.
Onbekend is hoeveel verzorgings- en verpleeghuizen geld vragen voor het opbaren van overleden bewoners, maar uit het onderzoek blijkt dat dit regelmatig voorkomt. De bedragen variëren tussen de 80 en 100 euro per dag. En dat terwijl tehuizen hiervoor sinds 2009 geld krijgen vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz). Dit geld is specifiek bedoeld voor het opvangen van de kosten voor een vacante kamer.
'Geld overheid is niet voldoende'
Een van de zorginstellingen die dit doet laat weten dat het geld van de overheid niet voldoende is om de kosten van de kamer op te kunnen vangen en daarom extra geld vraagt aan nabestaanden. Dit bedrag is aanzienlijk hoger dan de normale huur omdat familieleden er dan mogelijk sneller voor kiezen om hun overleden familielid elders op te laten baren. “In verzorgingstehuis Gertrudis hebben we te maken met lange wachtlijsten en willen leegstaande kamers zo snel mogelijk beschikbaar maken voor nieuwe cliënten.”
Brancheorganisatie ActiZ gaat het gesprek aan met zorginstellingen die dit doen om te voorkomen dat ze hiermee doorgaan. Ook uitvaartondernemingen willen dat dit stopt en vragen hier bij verzorgings- en verpleeghuizen aandacht voor.
Door: Nationale Zorggids