Normal_oudereren_oma_ziekenhuis_bed_patient

Ouderen die na opname in het ziekenhuis eerst nog moeten aansterken voor zij naar hun eigen huis mogen, kunnen daarvoor lang niet altijd een bed vinden. Door dit tekort aan zogenoemde eerstelijnsverblijf(ELV)-bedden, zorgt er voor dat deze ouderen toch weer terug moeten naar het ziekenhuis. Dat is niet alleen vervelend voor de patiënt, maar zorgt ook voor hogere zorgkosten. Dit meldt Telegraaf.

ELV-bedden worden gebruikt wanneer de patiënt thuis niet genoeg kan aansterken of wanneer deze nog niet genoeg is hersteld om weer naar het eigen huis te gaan. De bedden voor kort herstel bevinden zich vaak in verpleeghuizen, zorghotels en ziekenhuizen. De huisarts verleent zorg aan de patiënt tijdens dit korte herstel. Echter blijkt uit een enquête van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) onder 1.233 huisartsen dat het tekort aan bedden nog altijd niet opgelost is.

De problemen met het tekort aan bedden spelen al langer en daarom zijn er verschillende loketten opgericht waar de huisarts of zorgverlener kan zien waar een bed beschikbaar is in de regio. Volgens een woordvoerder blijkt dat die nog niet overal optimaal werken, maar dat er al wel een verbetering zichtbaar is.

Dure bedden

Het is vervelend wanneer een patiënt niet gelijk vanuit het ziekenhuis naar de eigen woning terug kan, maar eerst nog verder moet aansterken. Als er in de buurt van de patiënt dan ook nog eens geen bedden beschikbaar zijn, kan het voorkomen dat er wordt uitgeweken naar een locatie veel verder weg bij de familie. Als er helemaal geen bedden zijn in verpleeghuizen en zorghotels, dan gaat de oudere patiënt terug naar het ziekenhuis. De kosten voor een bed zijn veel hoger in het ziekenhuis dan in een verpleeghuis. Hierdoor wordt de zorg onnodig duurder.

Door: Redactie Nationale Zorggids