Oudere migranten lijken vaker last te hebben van dementie, maar hebben het zelf veelal niet door. Vergeetachtigheid schrijven ze af als een normaal ouderdomskwaaltje en ze voelen niet de behoefte om hiervoor naar de huisarts te gaan. Hierdoor raken mantelzorg soms overbelast en ontstaan er crisissituaties, zo waarschuwen diverse zorgprofessionals. Dat meldt NOS.
“We zijn onvoldoende voorbereid op de grote groep oudere migranten, en de dementie die bij hen gaat voorkomen”, laat klinisch geriater Jos van Campen weten. Hij ziet dat deze groep ouderen niet snel naar de huisarts gaat, omdat het symptomen van dementie niet herkent. Sommige ouderen schamen zich ervoor.
Omdat oudere migranten met dementie vaak te laat om hulp vragen, krijgen ze een late diagnose. Dit zorgt voor ontoereikende zorg voor hen én hun mantelzorgers. Onderzoeker Gözde Duran waarschuwt ook voor de grote achterstand die zorgorganisaties momenteel hebben op het gebied van dementerende migranten. Volgens hem zien zorgorganisaties deze groep ouderen niet, terwijl het aantal migranten met dementie in rap tempo toeneemt.
Zodra er wel aan de bel wordt getrokken, gaat het vaak om crisissituaties, zegt huisarts Fahima Ettaher. Patiënten die bij haar langskomen en inderdaad de diagnose dementie krijgen, vertonen al gedragsproblemen. Vaak willen familieleden alsnog voor hun oudere naaste zorgen in plaats van de thuiszorg in te schakelen of een opname in een verpleeghuis te bespreken. Ettaher is ervaringsdeskundige en heeft aan den lijve ondervonden hoe moeilijk het is om een verpleeghuis te vinden die openstaat voor iemand met een andere culturele achtergrond. Ze wil daarom dat verpleeghuizen en andere zorginstellingen zich meer inzetten voor andere culturen en zorg aanbieden waarbinnen iedereen zich comfortabel voelt.
Door: Redactie Nationale Zorggids