Logo_pcob-logo-ouderenbond

Als het aan landelijke voorzitter van PCOB Rik Buddenberg ligt, moeten meer ouderenbonden met elkaar gaan samenwerken. De protestants-christelijke ouderenbond stelt dat er meer gedaan kan worden als de organisaties ook op lokaal niveau meer samenwerken. Dat gebeurt op landelijk niveau al, maar de lokale afdelingen kunnen hierin nog meer vooruitgang boeken. Dit meldt Friesch Dagblad. 

Die samenwerking op lokaal niveau is belangrijk. “Het is zaak om bij de wethouder aan tafel te komen, in de Wmo-raad te zitten en met de lokale politiek mee te praten”, zegt Buddenberg. “Aan de lokale belangenbehartiging wordt nog weinig gedaan.” Hij stelt dat organisaties zelf beslissen of zij willen samenwerken, maar dat het zeker aan te raden is. Vooral na de decentralisatie wordt er bij de lokale politiek veel meer gesproken over onderwerpen die ook voor ouderen van belang zijn.

Zowel de PCOB als het katholieke KBO kennen een grote daling in hun aantal leden. De bonden willen zich daarom meer profileren als belangenbehartiger, in plaats van organisator van culture bijeenkomsten. De PCOB verloor in korte tijd meer 20.000 leden. Vooral de nieuwe generatie senioren, de babyboomers, zijn mondiger maar minder actief. Samenwerking tussen beide bonden kan hen aantrekken als nieuwe leden.

Er is ook gekeken naar een samenwerking met de landelijke ouderenbond ANBO, die niet aan een godsdienst verbonden is.  Er was enkele jaren geleden nog sprake van een samenwerking, maar dat is niet langer het geval. “De ANBO vaart zijn eigen koers, die wil geen samenwerking. Alleen de belastingservice doen we nog samen.”

Door: Redactie Nationale Zorggids