Een betere ondersteuning van migrantenmantelzorgers bij hun zorgtaken is dringend nodig. Deze specifieke groep mantelzorgers onvoldoende wordt op dit moment onvoldoende begeleid, waardoor ze relatief vaker overbelast raken dan mantelzorgers van Nederlandse afkomst, zo blijkt uit literatuuronderzoek. Rieke Hengelaar, docent-onderzoeker en promovendus Ergotherapie aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA) start daarom een onderzoek om de ondersteuning aan deze mantelzorgers te verbeteren. Het project ‘Kofi en Anja aan de keukentafel’ moet uitmonden in een concrete infographic en trainingen voor zowel (zorg)professionals als migrantenmantelzorgers. Dit meldt HvA.
Vier miljoen Nederlanders verlenen volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) voor korte of langere periode informele zorg of ondersteuning aan een naaste. Volgens recente cijfers van het Expertisecentrum Mantelzorg voelt 10 procent van deze groep mantelzorgers zich zwaar overbelast. Mantelzorgers met een migratie-achtergrond lopen meer risico om overbelast te raken dan mantelzorgers van Nederlandse afkomst, constateerde voormalig instituut voor multiculturele vraagstukken FORUM al in 2011.
Dat migrantenmantelzorgers vaker overbelast raken komt omdat zij vaak minder inzicht hebben in hoe de gezondheidszorg hier werkt, zegt Hengelaar. Ook verloopt de samenwerking met formele zorgverleners moeizaam door vooroordelen van beide kanten. Die vooroordelen komen ook voort uit culturele verschillen in communicatie en taalbarrières.
Gemeenten hebben programma’s om mantelzorgers te ondersteunen en begeleiden bij hun zorgtaken. Uit een rondgang langs gemeenten blijkt echter dat die nog geen specifiek beleid en ondersteuningsaanbod hebben, afgestemd op– met name oudere - migrantenmantelzorgers.
Om daar een bijdrage aan te leveren, is Hengelaar in september 2015 het vijfjarig onderzoeksproject ‘Kofi en Anja aan de keukentafel’ gestart rondom de samenwerking tussen de migrantenmantelzorger en de (zorg)professional. Hengelaar is met het project ‘Kofi en Anja aan de keukentafel’ genomineerd voor de Nationale Zorgvernieuwingsprijs 2016.
Door: Redactie Nationale Zorggids