Van de Nederlanders van 75 jaar en ouder heeft 49 procent een autorijbewijs. Dat percentage is een stuk lager dan bij 60- tot 75-jarigen, van wie 84 procent in het bezit is van een rijbewijs. Met bijna 90 procent is het autorijbewijsbezit het hoogst onder veertigers en vijftigers. Dat meldt CBS.
Op 1 januari 2016 waren er bijna 11 miljoen Nederlanders met een autorijbewijs. Onder hen waren 645.000 rijbewijsbezitters van 75 jaar of ouder, minder dan 6 procent van het totaal aantal mensen met een rijbewijs. Het aantal 75-plussers met een rijbewijs is de afgelopen jaren toegenomen. Dat komt deels doordat er meer ouderen zijn, maar ook het percentage met een rijbewijs is gestegen. In 2014 had 45 procent een rijbewijs, begin dit jaar was dat 49 procent.
Automobilisten en motorrijders vanaf 75 jaar moeten zich elke vijf jaar medisch laten keuren voor verlenging van hun rijbewijs. In 2014 is deze keuringsleeftijd verhoogd van 70 naar 75 jaar. Wie tijdens de medische keuring wordt afgewezen, mag geen auto meer besturen. De medische keuring is in het leven geroepen om ouderen op een verantwoorde en veilige manier deel te laten nemen aan het verkeer. Onder andere een beroerte, dementie, Parkinson, hartaandoeningen en medicijngebruik kunnen de rijvaardigheid van iemand negatief beïnvloeden.
Door: Redactie Nationale Zorggids