Ouderen vergelijken relatief vaak zorgverzekeringen tijdens het overstapseizoen. Dit blijkt uit onderzoek van Pricewise naar de mate van vergelijken onder Nederlanders. Opvallend is dat ruim een derde van de 55-plussers verschillende zorgverzekeringen met elkaar vergelijkt, maar in verhouding weinig van hen ook daadwerkelijk overstappen. Dit meldt Zorgvisie.
Het vergelijken van verschillende zorgverzekeringen is nuttig om te kijken welke polis het beste aansluit op de zorgbehoefte. Voor ouderen kan die behoefte met de jaren verschuiven, waardoor het verstandig is om alle details naast elkaar te zetten. Toch denkt Hans de Kok, directeur van Prisewise, dat veel ouderen niet durven over te stappen. “Dat heeft onder andere te maken met de angst dat ze misschien bepaalde vergoedingen of behandelingen verspelen bij een overstap.”
Volgens De Kok is het echter vaak niet nodig om daarvoor te vrezen. Hij benadrukt juist het belang van een goede zorgverzekering die aansluit op de zorgbehoefte van iemand. Ouderen die wel vergelijken maar niet overstappen, lopen het risico om extra kosten te maken omdat de zorg die zij nodig hebben, niet vergoed wordt binnen hun huidige polis.
Waar senioren relatief vaak zorgverzekeringen vergelijken, doen jongeren dat minder. Ook blijkt uit het onderzoek van Prisewise dat mannen minder vaak vergelijken dan vrouwen en dat er tussen provincies onderling ook verschil zit. Zo werd in Zeeland het minst vaak zorgverzekeringen vergeleken, terwijl dit aantal in Noord-Holland veel hoger ligt.
Door: Redactie Nationale Zorggids