Ruim de helft van de gemeenten verwacht in 2020 onvoldoende huizen te hebben voor senioren. Dat blijkt uit een onderzoek van Ipso Facto en ouderenorganisatie ANBO, meldt het Algemeen Dagblad.
De overheid wil, net als de ouderen zelf, dat senioren langer thuis blijven wonen. Er zijn echter lang niet genoeg huizen geschikt. Vier op de tien gemeenten zegt nu al dat ze te maken hebben met een tekort. 53 procent van de gemeenten denkt over een paar jaar een probleem te hebben. De problemen zouden voornamelijk spelen in dorpen en steden met minder dan 100.000 inwoners, terwijl daar juist veel ouderen wonen.
ANBO-directeur Liane den Haan reageert bezorgd op de uitkomsten van het onderzoek. “Het kabinetsbeleid is erop gericht om ouderen zo lang mogelijk zelfstandig thuis te laten wonen en dat is ook de wens van veel ouderen. Máár zoals het nu gaat, is dat onhaalbaar”, zegt ze. Overigens wordt uit het onderzoek niet duidelijk hoe groot het tekort per gemeente is.
Volgens de ANBO is er op dit moment een tekort aan 60.000 seniorenwoningen. Door de vergrijzing verwacht de ouderenorganisatie dat dit tekort over tien jaar drie keer zo groot is. “We sluiten nu de verzorgingstehuizen, maar als er niet snel meer woningen worden bijgebouwd en aangepast, kunnen die hun deuren straks weer openen”, aldus Den Haan.
© Nationale Zorggids