Buurtzorg Nederland is in 2006 opgericht en heeft sindsdien een enorme groei doorgemaakt. Door deze groei loopt het steeds tegen de beperkingen van het financieringssysteem in de thuiszorg aan. De organisatie weigert de financiering op de conventionele manier te doen en loopt daardoor bijvoorbeeld sinds de oprichting al 25 miljoen euro mis. Dit omdat zorgverzekeraars het bedrag niet uitbetaalden, meldt NRC.
Thuiszorgorganisaties en zorgverzekeraars spreken vooraf af hoeveel geld uitgegeven mag worden in de thuiszorg. Het budget hiervoor wordt bepaald door te kijken naar de geleverde zorg in het jaar ervoor. Jaarlijks krijgt Buurtzorg er meer gehandicapten en ouderen bij als cliënt. Deze mensen zouden door de organisatie moeten worden doorverwezen, dit weigert Buurtzorg echter. Daardoor overschrijdt het bewust de budgetten. Voor zorgverzekeraars houdt dit in dat ze het geld achteraf moeten aanvullen, maar dat zorgt ieder jaar weer voor discussie. Zo leek het er in 2014 op dat Buurtzorg afstevende op een tekort van 60 miljoen euro. De organisatie leverde zorg voor meer mensen dan het voorafgaande jaar en dus gaf het meer geld uit dan was afgesproken met de zorgverzekeraars. Deze hebben de budgetten toen fors verhoogd, zodat Buurtzorg kon blijven voortbestaan. Uiteindelijk kwam het niet uitbetaalde bedrag op 2,7 miljoen euro.
“Onze groei betekent in feite een risico. Theoretisch gezien hebben wij een groot probleem als de zorgverzekeraars extra geleverd werk niet vergoeden. Toen we in een jaar voor 60 miljoen euro meer zorg leverden dan afgesproken, hadden we kunnen omvallen. Dat we door de jaren heen voor ruim 25 miljoen euro aan geleverde zorg niet kregen uitbetaald, is een verlies dat we nemen”, zegt Buurtzorg-directeur Jos de Blok.
©Nationale Zorggids