TSN Thuiszorg vraagt uitstelling van betaling aan voor het deel van de organisatie dat zich bezighoudt met huishoudelijke zorg. Dat heeft de organisatie vanmiddag bekend gemaakt op een persconferentie, meldt de NOS.
Bij dat deel van het bedrijf werken 12.000 mensen die zorg aan 40.000 mensen verlenen. In veel gevallen betekent uitstel van betaling dat de organisatie failliet gaat. De 12.000 werknemers komen vervolgens op straat te staan. Vanaf maandag gaat er een bewindvoerder aan de slag.
Volgens Suzanna Kruizinga, voorzitter van vakbond CNV Zorg en Welzijn, hebben de gemeenten de tarieven flink onder druk gezet. Mede daarom is TSN Thuiszorg in de financiële problemen gekomen. Om de financiële problemen te verhelpen wilde TSN de lonen van 4300 personeelsleden met twintig tot dertig procent te verlagen. De rechter stak daar echter een stokje voor.
FNV spande de rechtszaak destijds aan om de loonsverlaging tegen te houden. De vakbond heeft er geen schuldgevoel aan overgehouden. "Je kunt je slechte financiële situatie niet op je eigen personeel verhalen”, zegt Gijs van Dijk van de FNV.
De hulp bij de huishouding gaat gewoon door, nu TSN Thuiszorg uitstel van betaling heeft aangevraagd. "We zullen maandag hetzelfde doen als vandaag. De dienstverlening gaat door, de arbeidscontracten gaan door'', aldus algemeen directeur Zion Jongstra tijdens de persconferentie.
Jongstra sprak van een "onnodige tragedie'' en riep de politiek op in te grijpen. "Niemand wordt er beter van als TSN omvalt. Het is slecht voor cliënten, naar voor de medewerkers, het levert gemeenten een hoop gedoe op en de zorg wordt er niet goedkoper van.''
TSN werd in 2001 opgericht en heeft inmiddels meer dan veertig vestigingen. Daarmee is het de grootste thuiszorgorganisatie van het land. In totaal krijgen 60.000 ouderen en hulpbehoevenden via deze instantie hulp.
© Nationale Zorggids