Bij ongeveer de helft van de gemeenten ervaren zorgorganisaties flinke problemen tijdens het declareren. Het betalen en ontvangen van de declaraties is problematisch door niet gelijkgeschakelde IT-systemen. Ook zorgt het ontbreken van afstemming tussen de eenheden waarin het tarief is afgesproken en de eenheden waarin geregistreerd en gedeclareerd wordt voor problemen. Dit melden Binnenlands Bestuur en Zorgvisie.
PinkRoccade heeft onder meer tot doel om dienstverlening in de zorg te vernieuwen door het creëren van naadloze verbindingen tussen mensen, inzichten, capaciteiten en systemen. Ook ondersteunt de organisatie de lokale overheid in de uitvoering van haar taken. Van alle zorgaanbieders werkt 35 procent met PinkRoccade. Alex van de Bersselaar, directeur van PinkRoccade, luidt de noodklok over de problemen rond de declaraties. Het regelen van de declaraties zorgt momenteel voor een flinke toename in extra kosten en extra werk.
Van den Bersselaar: "De problemen ontstaan doordat er geen afstemming is geweest bij de eenheden waarin het tarief is afgesproken en de eenheden waarin geregistreerd en gedeclareerd wordt." Er is sprake van een versnipperd beleid. De ene instelling gaat bijvoorbeeld uit van het aantal gewerkte minuten terwijl de ander alleen in uren rekent. De directeur dringt er op aan dat de Wmo-contracten waarin de tariefeenheden geregeld zijn zo snel mogelijk aangepast worden. Deze moeten allemaal door het systeem geaccepteerd worden. De gemeenten werken namelijk ook niet met gelijkgeschakelde IT-systemen en daardoor kunnen niet alle declaraties op dezelfde manier ontvangen en betaald worden. Ook dit zorgt voor veel problemen.
“Ik ken gevallen waarbij de meerkosten die nu bij het declareren komen kijken de inkomsten uit zorgverlening overstijgen,” vertelt Van den Bersselaar. Volgens de Vereniging Nederlandse Gemeenten komen zorgverleners echter niet in de financiële problemen door de problemen rond het declaratiesysteem. De aanbieders hebben onder meer om dit soort problemen op te vangen al voorschotten gekregen.
© Nationale Zorggids