Mensen die zich jonger voelen dan ze daadwerkelijk zijn blijken langer te leven. Dat is de conclusie uit een Brits onderzoek naar het verband tussen de zogenoemde gevoelsleeftijd en sterfte, zo meldt Gezondheidsnet.
Hoe oud iemand zich voelt kan een goede indicatie geven van de gezondheid, lichamelijke beperkingen en welbevinden. Isla Rippon en Andrew Steptoe van het University College London onderzochten de gegevens van 6.489 ouderen met een gemiddelde leeftijd van 66 jaar. De deelnemers bleken zich gemiddeld 57 jaar te voelen. Ruim twee derde van de ouderen (70 procent) voelde zich minstens drie jaar jonger dan hun echte leeftijd. Een kwart voelde zich precies zo oud als ze waren en vijf procent voelde zich meer dan een jaar ouder.
De onderzoekers zagen in de eerste groep een lagere sterfte dan bij ouderen die zich ouder voelen dan ze zijn. Van de mensen die zichzelf jonger voelen overleed 14,3 procent gedurende de looptijd van het onderzoek, tegenover 18,5 procent bij de deelnemers waar de gevoelsleeftijd vergelijkbaar was met de echte leeftijd. Onder de ouderen die zich meer dan een jaar ouder voelden dan hun daadwerkelijke leeftijd bleek het sterftecijfer 25 procent. De onderzoekers vonden een sterk verband tussen de 'gevoelsleeftijd' en overlijden als gevolg van een hart- of vaataandoening. Ze vonden geen verband voor overlijden als gevolg van kanker.
Volgens de onderzoekers verdient het verband tussen gevoelsleeftijd en sterfte nader onderzoek, omdat gevoelsleeftijd te veranderen is door interventie. 'Mensen die zich ouder voelen dan ze zijn, kunnen wellicht door gezond gedrag of een meer positieve houding ten opzichte van het ouder worden een jonger gevoel krijgen.'
© Nationale Zorggids