Op zaterdag 1 november is in de tuin van Het Oogziekenhuis Rotterdam een rijdende oogpoli geopend. De oogpoli bestaat uit drie OOGbussen en een verplaatsbare ontvangstruimte die samen een OOGplein vormen. Het is de eerste mobiele oogpoli van Nederland, zo meldt FMT Gezondheidszorg.
De officiële opening werd verricht door directeur Liane den Haan van de ouderenbond ANBO en Kees Sol, lid Raad van Bestuur van Het Oogziekenhuis. Met dit initiatief wordt het mogelijk om oogzorg te leveren in de directe omgeving van de patiënt. De volgende stap is het leveren van oogzorg in de eigen buurt van de, veelal, oudere patiënt; de rijdende oogpoli in de eigen woonomgeving zorgt er straks voor dat een belastende reis naar het ziekenhuis in Rotterdam-Centrum niet meer nodig is.
Het concept van de oogbus is niet helemaal nieuw. In 2005 werd in de provincie Zeeland een zogenoemde OOGbus 1.0 ingezet om mee te helpen met het verkorten van de wachtlijsten door patiënten samen met hun oogartsen naar operatiekamers in Het Oogziekenhuis Rotterdam te brengen. In 2008 gingen OOGbussen 2.0 het land in om ouderen te screenen. Inmiddels zijn meer dan 100.000 55-plussers onderzocht en uit onderzoek bleek dat 26 procent van deze mensen een serieuze oogaandoening heeft. Structurele financiering door zorgverzekeraars van de oogscreening is ondanks deze hoge aantallen uiteindelijk niet gelukt. Preventie binnen de oogzorg valt buiten het verzekerde pakket. Daarnaast bleek een 100 procent eigen bijdrage voor veel senioren een te hoge financiële drempel.
© Nationale Zorggids