Normal_vumc_amsterdam_patienten_mailing

Na enkele aanpassingen zijn de kwaliteitsaspecten voor het keurmerk Seniorvriendelijk Ziekenhuis 2015 bekend gemaakt. De kwaliteitsaspecten zijn aangescherpt in nauwe samenspraak met medische adviseurs, geriaters en met de samenwerkende ouderenbonden. Dit meldt de belangenorganisatie voor ouderen Unie KBO.

Bij de aanvang van het project in 2013 werden de eerste kwaliteitscriteria bekend gemaakt. Aan de hand daarvan kregen ziekenhuizen een Keurmerk Seniorvriendelijk Ziekenhuis. Sindsdien zijn deze kwaliteitsaspecten niet ingrijpend gewijzigd, maar wel aangevuld of aangescherpt.

Zo werd er bijvoorbeeld een screening naar ondervoeding op de geriatriepoli toegevoegd, kwam er een protocol voor vrijheidsbeperkende maatregelen en kwam er extra aandacht voor de betrokkenheid van de mantelzorger. Ook de beschikbaarheid van een geriatrieteam buiten kantooruren en het stimuleren van eigen regie plus extra tijd voor gezamenlijke besluitvorming werden aangescherpt als kwaliteitsaspecten waaraan een Seniorvriendelijk ziekenhuis dient te voldoen.

Het Keurmerk zal in 2015 scherper letten op de continuïteit van zorg (kwaliteitsaspect 10). Voor ouderen is het van het grootste belang dat de continuïteit van zorg goed geregeld is. Kwetsbare ouderen kunnen er geestelijk en lichamelijk veel last van hebben, wanneer de overdracht van de zorg met de bijbehorende informatie over bijvoorbeeld een wijziging in de medicatie vanuit het ziekenhuis niet tijdig en goed is geregeld. Volgens Unie KBO scoren ziekenhuizen op dit aspect tot nu toe zeer zwak. De Unie KBO wil als uitgangspunt dat de patiënt pas wordt ontslagen nadat de overdracht van zorg en behandeling voldoende is afgestemd met de opvolgende zorgverlener(s) en mantelzorger.

© Nationale Zorggids